2016-09-29 09:59

2016-09-29 09:59

Satsa mer på idrottsarenor!

KARLSTAD:

Nu kom det som jag väntat på sedan i somras. Ett bevis på att jag inte var fel ute i min insändare 7/7. Ännu en gång återkopplar jag till Karlstads kommuns vision om 100 000 innevånare. Idrottsarenor, eller avsaknaden av dessa. Nu har ledarna i ett flertal av Karlstads elitsatsande idrottsföreningar gemensamt lämnat in en skrivelse till kommunen där de hänvisar till den handlingsförlamning som råder i kommunhuset. Hur kan man skrinlägga ett så kraftigt incitament till att nå de 100 000 innevånare som kommunen ständigt återkommer till i diverse media?

Avsaknaden av satsningar på moderna, funktionsriktiga och anpassade till framtiden arenor, trots utsträckt hand från de ledande ”eniga” idrottsföreningarna i staden, gör mig förbryllad. Den lokala starka entreprenadfirman som dessutom lovar att gå in med 50 miljoner kronor i en satsning på arenabygget möts av tystnad och noll återkoppling. Likt en struts kör man huvudet i sanden och tror att ”problemet” försvinner nog om vi är tysta.

Som jag skrev i min tidigare insändare, så vet jag att de skattemedel som kommer in skall räcka till mycket, men vi måste parallellt med bostadsbyggande se till att de nya innevånarna får en rik fritid med möjlighet till rekreation samt kunna utöva och se på sporter i/på ändamålsenliga idrottsarenor. Om kommunen satsat lika mycket som de gymentreprenörer som öppnat träningslokaler i Karlstad så skulle vi ligga i topp i riket. Men vi kan inte bara gå gym. Det jämförs med Växjö, en stad i den småländska skogen som år 2000 hade 73 901 innevånare, jämfört med Karlstads 80 323 innevånare. Mellan 2000 och 2015 hade Växjö stimulerat 14 207 personer att bosätta sig i staden och hade 88 108 innevånare, mot den jämförbara siffran för Karlstad med en ökning motsvarande period på 8 922 innevånare, totalt 89 245 innevånare.

Jag är övertygad om att en anledning till den mot Karlstads, kraftiga befolkningsökning som skett i Växjö är den toppmoderna Arenastaden som byggts. Nej politiker, ta den utsträckta handen och sätt spaden i marken och börja bygga nu!

Innevånare

Nu kom det som jag väntat på sedan i somras. Ett bevis på att jag inte var fel ute i min insändare 7/7. Ännu en gång återkopplar jag till Karlstads kommuns vision om 100 000 innevånare. Idrottsarenor, eller avsaknaden av dessa. Nu har ledarna i ett flertal av Karlstads elitsatsande idrottsföreningar gemensamt lämnat in en skrivelse till kommunen där de hänvisar till den handlingsförlamning som råder i kommunhuset. Hur kan man skrinlägga ett så kraftigt incitament till att nå de 100 000 innevånare som kommunen ständigt återkommer till i diverse media?

Avsaknaden av satsningar på moderna, funktionsriktiga och anpassade till framtiden arenor, trots utsträckt hand från de ledande ”eniga” idrottsföreningarna i staden, gör mig förbryllad. Den lokala starka entreprenadfirman som dessutom lovar att gå in med 50 miljoner kronor i en satsning på arenabygget möts av tystnad och noll återkoppling. Likt en struts kör man huvudet i sanden och tror att ”problemet” försvinner nog om vi är tysta.

Som jag skrev i min tidigare insändare, så vet jag att de skattemedel som kommer in skall räcka till mycket, men vi måste parallellt med bostadsbyggande se till att de nya innevånarna får en rik fritid med möjlighet till rekreation samt kunna utöva och se på sporter i/på ändamålsenliga idrottsarenor. Om kommunen satsat lika mycket som de gymentreprenörer som öppnat träningslokaler i Karlstad så skulle vi ligga i topp i riket. Men vi kan inte bara gå gym. Det jämförs med Växjö, en stad i den småländska skogen som år 2000 hade 73 901 innevånare, jämfört med Karlstads 80 323 innevånare. Mellan 2000 och 2015 hade Växjö stimulerat 14 207 personer att bosätta sig i staden och hade 88 108 innevånare, mot den jämförbara siffran för Karlstad med en ökning motsvarande period på 8 922 innevånare, totalt 89 245 innevånare.

Jag är övertygad om att en anledning till den mot Karlstads, kraftiga befolkningsökning som skett i Växjö är den toppmoderna Arenastaden som byggts. Nej politiker, ta den utsträckta handen och sätt spaden i marken och börja bygga nu!

Innevånare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.