2016-09-28 06:00

2016-09-28 06:00

Kommunen borde skämmas!

KARSTAD: Svårt för rörelsehindrade i nybyggd galleria

Nyligen var jag i Karlstad och ville besöka den nya gallerian Valvet där min väninna och jag tänkte äta lunch nere i nya saluhallen. Döm om min förvåning när jag kom ner och möttes av ett högt trappsteg på cirka 20 centimeter, både vid beställningsdisken och där borden är.

Jag blev så paff! En sekund senare bubblade ilskan i mig. Detta är ju helt nybyggt, varför är det då inte tillgängligt för rullstol? Hur kan det ha slunkit igenom vid besiktning och, innan dess, när bygglov gavs? När det gäller livsmedelshantering, och inte minst alkoholtillstånd, har kommunen ordentlig tillsyn. Då är det många kontroller innan man kommer igenom. Varför inte samma tillsyn och kontroller när det gäller tillgänglighet? Är vi med någon typ av funktionsnedsättning inte värda det? Eller tänker man att det inte är så viktigt år 2016?

Jag själv är egen företagare, använder personlig assistans och är en kvinna som gillar att röra mig socialt, men jag blir i många sammanhang utestängd därför att den fysiska miljön inte fungerar. I dag har vi IT-miljö där vi i princip kan göra vad vi vill, vi kan till exempel åka till andra planeter, men i Karlstad kan man inte bygga så att alla medborgare är välkomna.

Jag får ofta höra att restaurangen, butiken eller vad det kan vara vill ha det så här. Men det hjälper inte, det är kommunen som ger bygglov och besiktigar offentliga lokaler; det ska inte ens vara möjligt att utestänga medborgare. Byggherren har ett stort ansvar i detta, det vet jag, men det är ingenting som kommunen kan gömma sig bakom.

Och vad gäller hissen ner till saluhallen borde vara en enkel åtgärd att vända dörren eftersom den som backar ut från hissen kan köra rakt in i glaspartiet som skyddar trappan. Jag hoppas att glaset är okrossbart, så att ingen backar ut och gör en frivolt ner till saluhallen...

Karlstads kommun: uteslut inte oss som använder fyra hjul i stället ben när vi förflyttar oss!

Kerstin Leufvén

Nyligen var jag i Karlstad och ville besöka den nya gallerian Valvet där min väninna och jag tänkte äta lunch nere i nya saluhallen. Döm om min förvåning när jag kom ner och möttes av ett högt trappsteg på cirka 20 centimeter, både vid beställningsdisken och där borden är.

Jag blev så paff! En sekund senare bubblade ilskan i mig. Detta är ju helt nybyggt, varför är det då inte tillgängligt för rullstol? Hur kan det ha slunkit igenom vid besiktning och, innan dess, när bygglov gavs? När det gäller livsmedelshantering, och inte minst alkoholtillstånd, har kommunen ordentlig tillsyn. Då är det många kontroller innan man kommer igenom. Varför inte samma tillsyn och kontroller när det gäller tillgänglighet? Är vi med någon typ av funktionsnedsättning inte värda det? Eller tänker man att det inte är så viktigt år 2016?

Jag själv är egen företagare, använder personlig assistans och är en kvinna som gillar att röra mig socialt, men jag blir i många sammanhang utestängd därför att den fysiska miljön inte fungerar. I dag har vi IT-miljö där vi i princip kan göra vad vi vill, vi kan till exempel åka till andra planeter, men i Karlstad kan man inte bygga så att alla medborgare är välkomna.

Jag får ofta höra att restaurangen, butiken eller vad det kan vara vill ha det så här. Men det hjälper inte, det är kommunen som ger bygglov och besiktigar offentliga lokaler; det ska inte ens vara möjligt att utestänga medborgare. Byggherren har ett stort ansvar i detta, det vet jag, men det är ingenting som kommunen kan gömma sig bakom.

Och vad gäller hissen ner till saluhallen borde vara en enkel åtgärd att vända dörren eftersom den som backar ut från hissen kan köra rakt in i glaspartiet som skyddar trappan. Jag hoppas att glaset är okrossbart, så att ingen backar ut och gör en frivolt ner till saluhallen...

Karlstads kommun: uteslut inte oss som använder fyra hjul i stället ben när vi förflyttar oss!

Kerstin Leufvén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.