2016-09-27 11:06

2016-09-27 11:06

Försvarsministern för oss bakom ljuset

ENKEL MATEMATIK:

Det är bedrövligt att vår försvarsminister försöker föra svenska folket bakom ljuset. Han uppträder helt plötsligt i tv och inför pressen och med sin trygga dialekt försäkrar svenska folket om att man nu insett allvaret och förstärkt försvaret av Gotland. Tyvärr måste jag nu redovisa lite tråkiga siffror, men det är nödvändigt för att alla läsare skall förstå hur våra politiker försöker föra oss bakom ljuset.

Man har avdelat cirka 150 soldater samt tre–fyra stridsvagnar för Gotlands försvar, som senare skall förstärkas så att styrkan då skall uppgå till 300 soldater. Ja, ni läser rätt, 300 soldater. Jag vill bara påminna om att Gotland är cirka tolv mil långt och tre mil brett. Det blir inte ens en halv soldat per kvadratkilometer. Man passar sig också noga för att precisera vilken utrustning de skall förses med.

Detta skall jämföras med att på Gotland fanns på 1970- och 80-talen såväl ett pansarregemente samt luftvärn och artilleri. Man skall också komma ihåg att redan då ansåg vår militärledning att försvaret av Gotland var underbemannat.

Det är väl gott och väl att man börjar i någon ände. Det som irriterar mig är att våra politiker tycks på fullt allvar menar att nu eller inom kort har man tillgodosett Gotlands försvarsbehov eller så försöker man medvetet föra svenska folket bakom ljuset. Jag undrar vad vår ÖB innerst inne anser om våra politikers senaste utspel.

Tillåt mig sedan att bli lite faktafreak och upplysa läsarna om följande: en stormaktsdivision innehåller cirka 10 000 man, 90 stridsvagnar, artilleri, luftvärn samt övriga understödsförband – flygunderstöd icke inräknat. Låt oss då räkna med att två divisioner sätts in för att ockupera Gotland som skall försvaras av 300 svenska soldater. Ganska enkel matematik, eller hur?

Fd anställd vid I 2

Det är bedrövligt att vår försvarsminister försöker föra svenska folket bakom ljuset. Han uppträder helt plötsligt i tv och inför pressen och med sin trygga dialekt försäkrar svenska folket om att man nu insett allvaret och förstärkt försvaret av Gotland. Tyvärr måste jag nu redovisa lite tråkiga siffror, men det är nödvändigt för att alla läsare skall förstå hur våra politiker försöker föra oss bakom ljuset.

Man har avdelat cirka 150 soldater samt tre–fyra stridsvagnar för Gotlands försvar, som senare skall förstärkas så att styrkan då skall uppgå till 300 soldater. Ja, ni läser rätt, 300 soldater. Jag vill bara påminna om att Gotland är cirka tolv mil långt och tre mil brett. Det blir inte ens en halv soldat per kvadratkilometer. Man passar sig också noga för att precisera vilken utrustning de skall förses med.

Detta skall jämföras med att på Gotland fanns på 1970- och 80-talen såväl ett pansarregemente samt luftvärn och artilleri. Man skall också komma ihåg att redan då ansåg vår militärledning att försvaret av Gotland var underbemannat.

Det är väl gott och väl att man börjar i någon ände. Det som irriterar mig är att våra politiker tycks på fullt allvar menar att nu eller inom kort har man tillgodosett Gotlands försvarsbehov eller så försöker man medvetet föra svenska folket bakom ljuset. Jag undrar vad vår ÖB innerst inne anser om våra politikers senaste utspel.

Tillåt mig sedan att bli lite faktafreak och upplysa läsarna om följande: en stormaktsdivision innehåller cirka 10 000 man, 90 stridsvagnar, artilleri, luftvärn samt övriga understödsförband – flygunderstöd icke inräknat. Låt oss då räkna med att två divisioner sätts in för att ockupera Gotland som skall försvaras av 300 svenska soldater. Ganska enkel matematik, eller hur?

Fd anställd vid I 2

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.