2016-09-27 06:00

2016-09-27 06:00

Estetik är en viktig del för att skapa trivsamhet

KARLSTAD: Lidl och Konsum Värmland

Svar till signaturen Oops I did it again (NWT 23/9):

Det var tråkigt att du tror att Karlstads kommun har nekat Lidl att bygga butik för att vi väntat på att Konsum Värmland ska bygga en. Det stämmer inte. Vi har inte medvetet dragit ut på tiden för att hitta ett bättre alternativ utan försökt hitta en lösning som både passar exploatörens och kommunens behov.

Det stämmer att vi har sagt nej till en envåningsbutik med stor parkering i Viken. Vi vill skapa en tät, blandad stadsbebyggelse både i kvarteret Skepparen, där Lidl är tänkt att byggas, och på det område som i dag används av Konsum Värmland. Båda dessa områden ligger centralt i staden, med goda kommunikationer och fina omgivningar med vatten och grönska. När de ska bebyggas är det den utvecklingen vi eftersträvar. I det sammanhanget är envåningsbyggnader för handel omgivna av stora ytpakeringar inte rätt lösning för någon av dessa platser.

Vi vill skapa en stad som det är trevligt att vistas i. Då är estetiken viktig, då kan vi inte bara se till funktioner utan den helhet som de skapar. Transformatorstationen som du nämner är kanske inte så vacker men det är inget skäl till att inte vilja skapa vackra miljöer i närheten. På sikt kan kanske även transformatorstationen ge plats för ny bebyggelse.

Jonas Zetterberg,

Planchef

Svar till signaturen Oops I did it again (NWT 23/9):

Det var tråkigt att du tror att Karlstads kommun har nekat Lidl att bygga butik för att vi väntat på att Konsum Värmland ska bygga en. Det stämmer inte. Vi har inte medvetet dragit ut på tiden för att hitta ett bättre alternativ utan försökt hitta en lösning som både passar exploatörens och kommunens behov.

Det stämmer att vi har sagt nej till en envåningsbutik med stor parkering i Viken. Vi vill skapa en tät, blandad stadsbebyggelse både i kvarteret Skepparen, där Lidl är tänkt att byggas, och på det område som i dag används av Konsum Värmland. Båda dessa områden ligger centralt i staden, med goda kommunikationer och fina omgivningar med vatten och grönska. När de ska bebyggas är det den utvecklingen vi eftersträvar. I det sammanhanget är envåningsbyggnader för handel omgivna av stora ytpakeringar inte rätt lösning för någon av dessa platser.

Vi vill skapa en stad som det är trevligt att vistas i. Då är estetiken viktig, då kan vi inte bara se till funktioner utan den helhet som de skapar. Transformatorstationen som du nämner är kanske inte så vacker men det är inget skäl till att inte vilja skapa vackra miljöer i närheten. På sikt kan kanske även transformatorstationen ge plats för ny bebyggelse.

Jonas Zetterberg,

Planchef

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.