2016-09-26 15:06

2016-09-26 15:06

Vargen är inte orsaken

VILT: Dyrt älgkött

Det har avicerats att vi kan förvänta oss brist på älgkött under kommande höst och vinter. Orsakerna sägs vara en ökande mängd vargar på våra breddgrader och för hög avskjutning, i nu nämnd ordning.

Beträffande kilopriset på älgkött över våra charkuteridiskar kan i sammanhanget nämnas att det torde vara få förunnat att ha älg på middagsbordet, även om köttillgången är god.

Minskad avskjutning på älg torde kunna avhjälpa problemet, det är till syvende och sist en prioriteringsfråga, i högre grad än att eliminera den lilla ynka vargstam som håller till i våra skogar.

För vargens vidkommande förhåller det sig annorlunda. Instinktivt söker sig vargen till områden med god tillgång på bytesdjur. Om dessa avtar i antal drar den sig tillbaka, såvida den inte hindras av viltstängsel och infrastrukturens omfattande vägnät och tvingas livnära sig på jakthundar och ur våra skräphögar. Upplevs det i jägarkretsar att tillgången på jaktobjekt är svag så inte är det vargarnas fel, men det är ju enklast att skylla på dem.

Vargen är en nationell tillgång som vi borde värna bättre om. Den tillhör vår nordiska fauna. Att lyssna till en flock vargar ifrån skogskanten en sommarkväll är en upplevelse som saknar motstycke. Efter att ha lyssnat till flocken då den avser att samla sina medlemmar till överläggning inför nattens jakt, står det fullständigt klart för oss vad som menas med uttrycket ståpäls.

Han på glasberget

Det har avicerats att vi kan förvänta oss brist på älgkött under kommande höst och vinter. Orsakerna sägs vara en ökande mängd vargar på våra breddgrader och för hög avskjutning, i nu nämnd ordning.

Beträffande kilopriset på älgkött över våra charkuteridiskar kan i sammanhanget nämnas att det torde vara få förunnat att ha älg på middagsbordet, även om köttillgången är god.

Minskad avskjutning på älg torde kunna avhjälpa problemet, det är till syvende och sist en prioriteringsfråga, i högre grad än att eliminera den lilla ynka vargstam som håller till i våra skogar.

För vargens vidkommande förhåller det sig annorlunda. Instinktivt söker sig vargen till områden med god tillgång på bytesdjur. Om dessa avtar i antal drar den sig tillbaka, såvida den inte hindras av viltstängsel och infrastrukturens omfattande vägnät och tvingas livnära sig på jakthundar och ur våra skräphögar. Upplevs det i jägarkretsar att tillgången på jaktobjekt är svag så inte är det vargarnas fel, men det är ju enklast att skylla på dem.

Vargen är en nationell tillgång som vi borde värna bättre om. Den tillhör vår nordiska fauna. Att lyssna till en flock vargar ifrån skogskanten en sommarkväll är en upplevelse som saknar motstycke. Efter att ha lyssnat till flocken då den avser att samla sina medlemmar till överläggning inför nattens jakt, står det fullständigt klart för oss vad som menas med uttrycket ståpäls.

Han på glasberget

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.