2016-09-26 06:00

2016-09-26 06:00

Osäkerhet med teknikbyte

STAD/LAND: Både för- och nackdelar med att inte bo i tätort

Svar till Inge Johansson och Börje Gustavsson (NWT 5/9):

Att bo på landsbygden utanför tätorten har många fördelar men också, som ni poängterar, nackdelar.

Nedsläckningen av det fasta telefonnätet samt ADSL uppfattas av många som något negativt. Den osäkerhet som teknikbytet ger är inte bra, särskilt om det försämrar möjligheterna till bra kommunikation. Det gör att de som inte bor i bredbandstäta områden inte får tillgång till samma förutsättningar som den övriga befolkningen.

Karlstads kommun har framfört denna oro till regeringen under sommaren. Statens otillräckliga finansiering av bredbandsutbyggnad gör att utbyggnadstakten av fiber inte håller jämna steg med nedsläckningen av det fasta telefonnätet. Kommunens landsbygdsråd har även fört diskussioner med Telia om avvecklingen av fast telefoni, men det har tyvärr inte gett effekt. Vi vet hur viktig post och telefoni är för en levande landsbygd, men det är ett statligt ansvar och en fråga där våra åsikter tyvärr inte har fått genomslag.

En annan viktig infrastrukturfråga är vägar. En stor del av vägnätet på landsbygden är antingen statliga eller enskilda vägar. De enskilda vägarna ägs av vägsamfälligheter eller vägföreningar. Merparten av samfälligheterna och föreningarna har skötselavtal med kommunen. Underhåll, förbättringar och snöröjning finansieras med både statliga och kommunala medel. Samfälligheterna har ett ansvar att söka pengar för förbättringar och rapportera om ändrad användning av vägen för att kunna få en högre ersättningsnivå. Tyvärr är aktiviteten i många samfälligheter låg vilket gör att man missar möjligheten att söka medel samt även går miste om en konstruktiv dialog om vad som bör åtgärdas. Här har vägsamfälligheterna och kommunen ett gemenast ansvar att öka aktiviteten för att förbättra vägstandarden.

Att bo i kommunens ytterområden har innebär en del utmaningar. Som förtroendevald och som landsbygdsbo arbetar jag ständigt för att vi ska ha en levande landsbygd med goda utvecklingsmöjligheter.

Andreas Pettersson

Kommunalråd (C), Karlstads kommun

Svar till Inge Johansson och Börje Gustavsson (NWT 5/9):

Att bo på landsbygden utanför tätorten har många fördelar men också, som ni poängterar, nackdelar.

Nedsläckningen av det fasta telefonnätet samt ADSL uppfattas av många som något negativt. Den osäkerhet som teknikbytet ger är inte bra, särskilt om det försämrar möjligheterna till bra kommunikation. Det gör att de som inte bor i bredbandstäta områden inte får tillgång till samma förutsättningar som den övriga befolkningen.

Karlstads kommun har framfört denna oro till regeringen under sommaren. Statens otillräckliga finansiering av bredbandsutbyggnad gör att utbyggnadstakten av fiber inte håller jämna steg med nedsläckningen av det fasta telefonnätet. Kommunens landsbygdsråd har även fört diskussioner med Telia om avvecklingen av fast telefoni, men det har tyvärr inte gett effekt. Vi vet hur viktig post och telefoni är för en levande landsbygd, men det är ett statligt ansvar och en fråga där våra åsikter tyvärr inte har fått genomslag.

En annan viktig infrastrukturfråga är vägar. En stor del av vägnätet på landsbygden är antingen statliga eller enskilda vägar. De enskilda vägarna ägs av vägsamfälligheter eller vägföreningar. Merparten av samfälligheterna och föreningarna har skötselavtal med kommunen. Underhåll, förbättringar och snöröjning finansieras med både statliga och kommunala medel. Samfälligheterna har ett ansvar att söka pengar för förbättringar och rapportera om ändrad användning av vägen för att kunna få en högre ersättningsnivå. Tyvärr är aktiviteten i många samfälligheter låg vilket gör att man missar möjligheten att söka medel samt även går miste om en konstruktiv dialog om vad som bör åtgärdas. Här har vägsamfälligheterna och kommunen ett gemenast ansvar att öka aktiviteten för att förbättra vägstandarden.

Att bo i kommunens ytterområden har innebär en del utmaningar. Som förtroendevald och som landsbygdsbo arbetar jag ständigt för att vi ska ha en levande landsbygd med goda utvecklingsmöjligheter.

Andreas Pettersson

Kommunalråd (C), Karlstads kommun

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.