2016-09-26 15:40

2016-09-26 15:40

Det finns alternativ till ett "hej" för pengar

:

Förra året deklarerade ett statsråd (MP) att ”det går inte att förbjuda fattigdom”. Nog så sant - men vem har påstått det? Nu har en kommunalpolitiker (S) i östra Värmland spätt på uttalandet med att ”det går inte att förbjuda tiggeri”! Självklart går det om viljan finns, men som vanligt är vi i Sverige senfärdiga som i så många andra fall. Lagrådet kan alldeles säkert formulera en lagtext som innebär att ideella organisationers insamlingar inte skall behöva komma i kläm. Det hävdas av vissa att tiggarna inte har några andra alternativ. Detta är inte heller sant. Själv tillbringade jag en dryg timme i skogen under helgen och lyckades få ihop 15 liter lingon. Sett till priset på Stora torget skulle detta ge en skattefri intäkt på 450 kronor. Jag kan inte se något skäl till att tiggarna inte skulle kunna göra exakt samma sak. Denna aktivitet drar kreativa människor från andra sidan jordklotet till Sverige varje år. Skogen innehåller dessutom svamp och annat som går att sälja om bara viljan finns. I stället väljs den enkla vägen att tigga om några kronor i utbyte mot ett ”hej”! Nu stundar snart en ny vinter och risken är stor att vi ånyo får bekosta logi för tiggarna via skattsedeln. Jag hoppas att fler inser att det snabbaste sättet att få stopp på denna affärsidé är att vi gemensamt ser till att inte fylla pappersmuggarna. Alla som vill kan istället skänka pengar till organisationen Hjärta till Hjärta som har ett omfattande program i Rumänien. Det finns även andra organisationer att välja mellan.

Stoppa förnedringen utanför entréerna

Förra året deklarerade ett statsråd (MP) att ”det går inte att förbjuda fattigdom”. Nog så sant - men vem har påstått det? Nu har en kommunalpolitiker (S) i östra Värmland spätt på uttalandet med att ”det går inte att förbjuda tiggeri”! Självklart går det om viljan finns, men som vanligt är vi i Sverige senfärdiga som i så många andra fall. Lagrådet kan alldeles säkert formulera en lagtext som innebär att ideella organisationers insamlingar inte skall behöva komma i kläm. Det hävdas av vissa att tiggarna inte har några andra alternativ. Detta är inte heller sant. Själv tillbringade jag en dryg timme i skogen under helgen och lyckades få ihop 15 liter lingon. Sett till priset på Stora torget skulle detta ge en skattefri intäkt på 450 kronor. Jag kan inte se något skäl till att tiggarna inte skulle kunna göra exakt samma sak. Denna aktivitet drar kreativa människor från andra sidan jordklotet till Sverige varje år. Skogen innehåller dessutom svamp och annat som går att sälja om bara viljan finns. I stället väljs den enkla vägen att tigga om några kronor i utbyte mot ett ”hej”! Nu stundar snart en ny vinter och risken är stor att vi ånyo får bekosta logi för tiggarna via skattsedeln. Jag hoppas att fler inser att det snabbaste sättet att få stopp på denna affärsidé är att vi gemensamt ser till att inte fylla pappersmuggarna. Alla som vill kan istället skänka pengar till organisationen Hjärta till Hjärta som har ett omfattande program i Rumänien. Det finns även andra organisationer att välja mellan.

Stoppa förnedringen utanför entréerna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.