2016-09-24 06:00

2016-09-24 06:00

Köp tillbaka dina borttappade saker

HITTEGODS:

På min senaste tågresa råkade jag glömma ett USB-minne med tecknad film, bland annat Bamse, som underlättar resor med barn en del. Ingen jätteförlust, men jag ville ändå kolla om det hade hamnat hos SJ:s hittegods. Hittegodset, som drivs av Bagport AB, hade mycket riktigt fått in USB:et – men ville ha 80 kronor i avgift för att lämna ut det!

Det innebär att en väldigt stor del av borttappade saker, som inte är så värdefulla, aldrig kommer att lämnas tillbaka. Privatiseringen har gjort om hittegods till en affär där du kan köpa tillbaka dina egna saker.

Några borttappade barnfilmer är kanske inte hela världen. Allvarligare är att samma privatiseringslogik på underhållet gör att tågen på 69 sträckor i Sverige kommer få sänkt hastighet. Det är dags att ta tillbaka SJ och järnvägsunderhållet i statlig regi så att det blir säkrare och snabbare att resa – med eller utan Bamse och hans vänner i datorn.

Christian Tengblad

På min senaste tågresa råkade jag glömma ett USB-minne med tecknad film, bland annat Bamse, som underlättar resor med barn en del. Ingen jätteförlust, men jag ville ändå kolla om det hade hamnat hos SJ:s hittegods. Hittegodset, som drivs av Bagport AB, hade mycket riktigt fått in USB:et – men ville ha 80 kronor i avgift för att lämna ut det!

Det innebär att en väldigt stor del av borttappade saker, som inte är så värdefulla, aldrig kommer att lämnas tillbaka. Privatiseringen har gjort om hittegods till en affär där du kan köpa tillbaka dina egna saker.

Några borttappade barnfilmer är kanske inte hela världen. Allvarligare är att samma privatiseringslogik på underhållet gör att tågen på 69 sträckor i Sverige kommer få sänkt hastighet. Det är dags att ta tillbaka SJ och järnvägsunderhållet i statlig regi så att det blir säkrare och snabbare att resa – med eller utan Bamse och hans vänner i datorn.

Christian Tengblad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.