2016-09-24 06:00

2016-09-24 06:00

Disciplinerat hissåkande

VARDAGSBEKYMMER: Upp och ner...

Det blir allt vanligare att hus med tre våningar och med utrustas med hissar för att höja bekvämlighet. I ett höghus med tio bostadsplan och med tre lägenheter per plan finns det sålunda 30 familjer som dagligen kan tänkas behöva utnyttja hissen. Om dessa 30 familjer under en och samma dag önskar använda hissen för att komma upp till sina lägenheter, så betyder detta att hissen gör cirka 30 uppåtgående turer från bottenplanet. Bottenplanet är således det mest frekventerade hissplanet. På motsvarande sätt krävs för varje plan i huset tre nedåtgående dagliga turer och vanligtvis behöver man då invänta hissen, som oftast befinner sig någon annanstans.

Men när vi kommer tungt lastade med handelskassar utifrån, eller kanske snabbt har behov av en toalett eller har bråttom av någon annan anledning, så vore det ju utmärkt om hisskorgen befann sig i entréplanet – redo att föra oss upp till vårt eget boendeplan.

Som ett litet experiment skulle vi ju kunna tänka oss att skicka ner hissen till entréplanet varje gång som vi har utnyttjat den. Då kan vi ju se om idén håller i praktiken. Denna hissbekvämlighet har vi hyresgäster möjlighet att själva åstadkomma, och vi behöver inte be hyresvärden om lov att införa ett sådant system.

Han på glasberget

Det blir allt vanligare att hus med tre våningar och med utrustas med hissar för att höja bekvämlighet. I ett höghus med tio bostadsplan och med tre lägenheter per plan finns det sålunda 30 familjer som dagligen kan tänkas behöva utnyttja hissen. Om dessa 30 familjer under en och samma dag önskar använda hissen för att komma upp till sina lägenheter, så betyder detta att hissen gör cirka 30 uppåtgående turer från bottenplanet. Bottenplanet är således det mest frekventerade hissplanet. På motsvarande sätt krävs för varje plan i huset tre nedåtgående dagliga turer och vanligtvis behöver man då invänta hissen, som oftast befinner sig någon annanstans.

Men när vi kommer tungt lastade med handelskassar utifrån, eller kanske snabbt har behov av en toalett eller har bråttom av någon annan anledning, så vore det ju utmärkt om hisskorgen befann sig i entréplanet – redo att föra oss upp till vårt eget boendeplan.

Som ett litet experiment skulle vi ju kunna tänka oss att skicka ner hissen till entréplanet varje gång som vi har utnyttjat den. Då kan vi ju se om idén håller i praktiken. Denna hissbekvämlighet har vi hyresgäster möjlighet att själva åstadkomma, och vi behöver inte be hyresvärden om lov att införa ett sådant system.

Han på glasberget

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.