2016-09-23 13:29

2016-09-23 13:29

Smaka på Värmland kan inte vara gratis

MATMÄSSA: Utan avgifter – inget evenemang

En insändare i NWT fredagen den 23 september, undertecknad Etiksmakarna, menar att det är oskäligt att ta betalt av besökarna att komma in på matmässan Smaka på Värmland. Dessutom anser man att det är fel att ta betalt av dem som deltar som utställare med sina matprodukter.

Om man tog bort de avgifterna skulle det inte bli något Smaka på Värmland. Hur skulle de som arrangerar evenemanget kunna lägga alla de tusentals timmar som går åt för att förbereda och arrangera det hela kunna göra det? Man framför i insändaren att det vore bättre om vi matproducenter arrangerade det hela själva. Hur menar man då? Ska vi göra det oavlönat på fritiden? När ska vi få tid att producera det som säljs och bjuds av på mässan?

Att Smaka på Värmland krockar med bokmässan har jag alltid tyckt varit olyckligt, och har förhoppningen att det ska ändras i framtiden. Men tror insändarskribenterna att bokmässan inte tar betalt av utställarna, eller besökarna? Att det är författarna som avbryter sitt skrivande och arrangerar den mässan?

Att arrangera en mässa – oavsett om den handlar om böcker, mat, eller något annat – kräver helt enkelt en enorm arbetsinsats och stora resurser för att möjliggöra den överhuvudtaget.

Däremot är vi glada att Smaka på Värmland anordnas, vi vet hur mycket arbete som ligger bakom, och om det inte finns en ekonomisk ram för att genomföra det arbetet skulle inget Smaka på Värmland kunna genomföras. För att möjliggöra även för mindre företag att delta har man dessutom en differentierad deltagaravgift, så att stora företag betalar mer, medan små företag betalar ett lägre pris. Uppenbarligen tycker en stor del av värmlänningarna att inträdesavgiften är värd sitt pris, eftersom så många besökare kommer på mässan. Med tanke på det stora antalet deltagande företag anser uppenbarligen även dessa att det är väl värt utställaravgiften. Som utställare är det underbart att komma och se allt förberett på bra sätt, med genomtänkta utställarplatser, duktiga informatörer, och inte minst att arrangörerna nått ut, så att många besökare kommer till Smaka på Värmland.

Så välkomna att besöka mångfalden av värmländsk matproduktion i Mariebergsskogen och Smaka på Värmland. Och ett stort tack till Hushållningssällskapet, Region Värmland, länsstyrelsen och Karlstads kommun, som gör att Smaka på Värmland kan genomföras.

Olle Göransson

Torfolk Gård

En insändare i NWT fredagen den 23 september, undertecknad Etiksmakarna, menar att det är oskäligt att ta betalt av besökarna att komma in på matmässan Smaka på Värmland. Dessutom anser man att det är fel att ta betalt av dem som deltar som utställare med sina matprodukter.

Om man tog bort de avgifterna skulle det inte bli något Smaka på Värmland. Hur skulle de som arrangerar evenemanget kunna lägga alla de tusentals timmar som går åt för att förbereda och arrangera det hela kunna göra det? Man framför i insändaren att det vore bättre om vi matproducenter arrangerade det hela själva. Hur menar man då? Ska vi göra det oavlönat på fritiden? När ska vi få tid att producera det som säljs och bjuds av på mässan?

Att Smaka på Värmland krockar med bokmässan har jag alltid tyckt varit olyckligt, och har förhoppningen att det ska ändras i framtiden. Men tror insändarskribenterna att bokmässan inte tar betalt av utställarna, eller besökarna? Att det är författarna som avbryter sitt skrivande och arrangerar den mässan?

Att arrangera en mässa – oavsett om den handlar om böcker, mat, eller något annat – kräver helt enkelt en enorm arbetsinsats och stora resurser för att möjliggöra den överhuvudtaget.

Däremot är vi glada att Smaka på Värmland anordnas, vi vet hur mycket arbete som ligger bakom, och om det inte finns en ekonomisk ram för att genomföra det arbetet skulle inget Smaka på Värmland kunna genomföras. För att möjliggöra även för mindre företag att delta har man dessutom en differentierad deltagaravgift, så att stora företag betalar mer, medan små företag betalar ett lägre pris. Uppenbarligen tycker en stor del av värmlänningarna att inträdesavgiften är värd sitt pris, eftersom så många besökare kommer på mässan. Med tanke på det stora antalet deltagande företag anser uppenbarligen även dessa att det är väl värt utställaravgiften. Som utställare är det underbart att komma och se allt förberett på bra sätt, med genomtänkta utställarplatser, duktiga informatörer, och inte minst att arrangörerna nått ut, så att många besökare kommer till Smaka på Värmland.

Så välkomna att besöka mångfalden av värmländsk matproduktion i Mariebergsskogen och Smaka på Värmland. Och ett stort tack till Hushållningssällskapet, Region Värmland, länsstyrelsen och Karlstads kommun, som gör att Smaka på Värmland kan genomföras.

Olle Göransson

Torfolk Gård

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.