2016-09-23 06:00

2016-09-23 06:00

Hutlösa deltagaravgifter

MATFESTIVAL: Smaka på Värmland

Slopa entréavgiften och utställarnas deltagaravgifter under den lokala matmässan Smaka på Värmland; kalla den marknad, om det behövs för tullfriheten! Mässan möjliggörs av små, hårt och ideellt arbetande mathantverkare. De sliter mot alla ekonomiska odds för att vi ska få lokal, ekologiskt, ekonomiskt och etiskt hållbar mat.

Ta miljonskattebidragen från Putte i parken, Pip – eller Punda i parken som vi döpt om drog-, våld- och skränpestivalen till – och ge till mat-, folk- och kulturmötet Smaka på Värmland! Skattepengar ska bli gage och resa för de i Värmland skatteregistrerade matartisterna, i stället för de hut- och smaklösa deltagaravgifterna om tiotusentals kronor för några så smala bord att fräckt få varor platsar per meter.

Släng ut eventbolaget som vinstmaximerande snor mest intäkter. Demokratisera arrangemanget. Vilken hållning har Hushållningssällskapet gentemot Karlstads och Mariebergsskogens styre? Bolagiseringsdiktaturen utestänger egenmäktigt vår lagstadgade insyn i kommunala aktiviteter.

Låt i stället Pip-publiken fullt ut biljettfinansiera vakter, blåljus, sjukvård och artister som varken skattar i Värmland eller Sverige – och flytta till exempelvis Skutberget så att Karlstadbor och besökare inte störs och utestängs veckovis från boende- och rekreationsmiljön vid Mariebergsskogen. Matmässan kostar inga blåljus och ingen sextrakasseras under Smaka på Värmland!

Förutom det principiellt felaktiga och odemokratiskt exkluderande att ta inträde av kunder på en marknad, blir utställarnas kassaregistertvång rent kväljande jämfört med arrangörens avsaknad av kassaregister vid entrén. Arrangörerna torde därmed inhösta uppåt 1 miljon kronor bara på entréavgiften – utan kassakontroll.

Vi – flera tidigare och hoppfulla, framtida utställare samt köpstarka kunder – finner oss svikna av Hushållningssällskapets och Karlstads/Mariebergsskogens kontraproduktiva kommersialisering av vår trivsamma och goda matfestival. Vi handlar hellre utan entréavgift i nya saluhallen, på torget, och den fina höstmarknaden vid Alsters herrgård.

Smaka på Värmland ska vi göra på nytt, och gärna delta i utvecklingen när den slutar konkurrera med bokmässan i Göteborg samt fått anständig ordning på de ekonomiska ramarna.

Etiksmakarna

Slopa entréavgiften och utställarnas deltagaravgifter under den lokala matmässan Smaka på Värmland; kalla den marknad, om det behövs för tullfriheten! Mässan möjliggörs av små, hårt och ideellt arbetande mathantverkare. De sliter mot alla ekonomiska odds för att vi ska få lokal, ekologiskt, ekonomiskt och etiskt hållbar mat.

Ta miljonskattebidragen från Putte i parken, Pip – eller Punda i parken som vi döpt om drog-, våld- och skränpestivalen till – och ge till mat-, folk- och kulturmötet Smaka på Värmland! Skattepengar ska bli gage och resa för de i Värmland skatteregistrerade matartisterna, i stället för de hut- och smaklösa deltagaravgifterna om tiotusentals kronor för några så smala bord att fräckt få varor platsar per meter.

Släng ut eventbolaget som vinstmaximerande snor mest intäkter. Demokratisera arrangemanget. Vilken hållning har Hushållningssällskapet gentemot Karlstads och Mariebergsskogens styre? Bolagiseringsdiktaturen utestänger egenmäktigt vår lagstadgade insyn i kommunala aktiviteter.

Låt i stället Pip-publiken fullt ut biljettfinansiera vakter, blåljus, sjukvård och artister som varken skattar i Värmland eller Sverige – och flytta till exempelvis Skutberget så att Karlstadbor och besökare inte störs och utestängs veckovis från boende- och rekreationsmiljön vid Mariebergsskogen. Matmässan kostar inga blåljus och ingen sextrakasseras under Smaka på Värmland!

Förutom det principiellt felaktiga och odemokratiskt exkluderande att ta inträde av kunder på en marknad, blir utställarnas kassaregistertvång rent kväljande jämfört med arrangörens avsaknad av kassaregister vid entrén. Arrangörerna torde därmed inhösta uppåt 1 miljon kronor bara på entréavgiften – utan kassakontroll.

Vi – flera tidigare och hoppfulla, framtida utställare samt köpstarka kunder – finner oss svikna av Hushållningssällskapets och Karlstads/Mariebergsskogens kontraproduktiva kommersialisering av vår trivsamma och goda matfestival. Vi handlar hellre utan entréavgift i nya saluhallen, på torget, och den fina höstmarknaden vid Alsters herrgård.

Smaka på Värmland ska vi göra på nytt, och gärna delta i utvecklingen när den slutar konkurrera med bokmässan i Göteborg samt fått anständig ordning på de ekonomiska ramarna.

Etiksmakarna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.