2016-09-20 06:00

2016-09-20 06:00

Stanna upp och ta er litet tid!

Äldreomsorg: Njut av den tid som finns

Det är mitt jobb att ta hand om din mormor, mamma, farfar, pappa, bror eller syster. Där får jag med glädje lära känna dessa på så många sätt fina människor. Men där står jag, mitt i all stress som jag försöker koppla bort innan jag tar klivet in genom dörren hos just den personen som du känner som behöver min hjälp. Ja, där står jag. Och möter dig som anhörig, som kommer in och inte hinner ta av dig din rock eller kappa för att du har så bråttom. Du har bara fokus på vad du lovat, ta ut pengar, hämta räkningar eller något annat ”viktigt” du sagt att du ska göra. Du kanske hinner skälla lite högt över att hemtjänsten alltid har så bråttom, du kanske är trevlig och säger att vi gör ett bra jobb. Det spelar ingen större roll. Men det du inte vet om det är att när du varit inne och svängt om, efter vad du nu skulle hämta eller göra, så sitter den personen du besökt kvar på stolen, blicken är ledsen och rösten säger ”ja, de har ju sitt egna nu, de har inte tid”. Varje dag möter jag anhöriga som har alldeles för bråttom. Snälla ni, stanna upp och ta er tid. Njut av varandras sällskap så länge det varar och ta hand om varandra. Man vet aldrig när det är för sent!

Undersköterska

Hammarö kommun

Det är mitt jobb att ta hand om din mormor, mamma, farfar, pappa, bror eller syster. Där får jag med glädje lära känna dessa på så många sätt fina människor. Men där står jag, mitt i all stress som jag försöker koppla bort innan jag tar klivet in genom dörren hos just den personen som du känner som behöver min hjälp. Ja, där står jag. Och möter dig som anhörig, som kommer in och inte hinner ta av dig din rock eller kappa för att du har så bråttom. Du har bara fokus på vad du lovat, ta ut pengar, hämta räkningar eller något annat ”viktigt” du sagt att du ska göra. Du kanske hinner skälla lite högt över att hemtjänsten alltid har så bråttom, du kanske är trevlig och säger att vi gör ett bra jobb. Det spelar ingen större roll. Men det du inte vet om det är att när du varit inne och svängt om, efter vad du nu skulle hämta eller göra, så sitter den personen du besökt kvar på stolen, blicken är ledsen och rösten säger ”ja, de har ju sitt egna nu, de har inte tid”. Varje dag möter jag anhöriga som har alldeles för bråttom. Snälla ni, stanna upp och ta er tid. Njut av varandras sällskap så länge det varar och ta hand om varandra. Man vet aldrig när det är för sent!

Undersköterska

Hammarö kommun

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.