2016-09-20 13:53

2016-09-20 13:53

Bränslefrågan kräver saklig debatt

MILJÖ/METANOL: En viktig framtidsfråga

Replik till signaturen Skogskämpe ((NWT 16/9):

Den här för framtidens miljö så viktiga frågan kräver att vi har en debatt som grundar sig på tillförlitliga, tillgängliga fakta. Samtidigt måste vi hantera människors oro som, tyvärr, ofta grundar sig i missförstånd eller förutfattade meningar. Dessutom måste frågan bemöta intressegruppers, till exempel oljeindustrin, ekonomiska och politiska ambitioner att förhindra en nödvändig utveckling.

Dina påståenden om ofantliga kvantiteter och ett förött Värmland bör inte få stå oemotsagda, de riskerar att ge upphov till vanföreställningar i sakfrågan. Det finns allt att tjäna på en seriös debatt, med sakkunniga instanser involverade, så att allmänhet och politiker, enligt min mening, kan driva på i denna framtidsfråga.

Som ett enda exempel på missuppfattningar i debatten illustreras uppgifterna om skogens tillväxt i skogskubikmeter och uttag (och stubbar och kvistar blir kvar i skogen) av följande siffror:

Av Värmlands virkesförråd på 198 miljoner skogskubikmeter (2010) är 8,2 årligt tillväxt och avverkningen 5,2. Metanolfabrikens behov är 0,4 av överskottet i tillväxten på tre millioner skogskubikmeter, alltså en liten andel. (Referens: Riksskogstaxeringen SLU 2010.) Detta kan bli den nya basnäringen i Värmland!

Jag hoppas på att du träder fram och medverkar till att ett vi kan få till stånd en öppen och seriös debatt med politiker och alla andra inblandade parter

Ett öppet seminarium i värmländsk regi skulle kunna bli en väckarklocka och en nystart för hela den svenska debatten!

Claes-Henrik Engström

Uddeholm

Replik till signaturen Skogskämpe ((NWT 16/9):

Den här för framtidens miljö så viktiga frågan kräver att vi har en debatt som grundar sig på tillförlitliga, tillgängliga fakta. Samtidigt måste vi hantera människors oro som, tyvärr, ofta grundar sig i missförstånd eller förutfattade meningar. Dessutom måste frågan bemöta intressegruppers, till exempel oljeindustrin, ekonomiska och politiska ambitioner att förhindra en nödvändig utveckling.

Dina påståenden om ofantliga kvantiteter och ett förött Värmland bör inte få stå oemotsagda, de riskerar att ge upphov till vanföreställningar i sakfrågan. Det finns allt att tjäna på en seriös debatt, med sakkunniga instanser involverade, så att allmänhet och politiker, enligt min mening, kan driva på i denna framtidsfråga.

Som ett enda exempel på missuppfattningar i debatten illustreras uppgifterna om skogens tillväxt i skogskubikmeter och uttag (och stubbar och kvistar blir kvar i skogen) av följande siffror:

Av Värmlands virkesförråd på 198 miljoner skogskubikmeter (2010) är 8,2 årligt tillväxt och avverkningen 5,2. Metanolfabrikens behov är 0,4 av överskottet i tillväxten på tre millioner skogskubikmeter, alltså en liten andel. (Referens: Riksskogstaxeringen SLU 2010.) Detta kan bli den nya basnäringen i Värmland!

Jag hoppas på att du träder fram och medverkar till att ett vi kan få till stånd en öppen och seriös debatt med politiker och alla andra inblandade parter

Ett öppet seminarium i värmländsk regi skulle kunna bli en väckarklocka och en nystart för hela den svenska debatten!

Claes-Henrik Engström

Uddeholm

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.