2016-09-15 15:14

2016-09-15 15:14

Våra skolor är kommunens framtid

ARVIKA:

Jag anser att vi inte har någon verklig demokrati i Arvika kommun.

Jag anser, att om vi hade verklig demokrati i Arvika kommunfullmäktige, så skulle varje ledamot rösta efter sitt samvete vid varje omröstning som påverkar kommuninnevånarnas framtid. Vi som har valt ledamöterna förväntar oss att varje ledamot i kommunfullmäktige röstar som representant för oss som har valt henne eller honom och inte som en slav under partipiskan.

Det vore katastrof om socialdemokraterna, med hjälp av partipiskan, och kanske liberalerna och vänsterpartiet, precis som vid nedläggningen av Tväruds skola, skulle vinna majoritet för en jätteskola.

Om vi finge en jätteskola för samtliga högstadieelever i Arvika kommun i kvarteret Hjorten skulle vi kväva elevernas lilla andningshål för fotboll och andra aktiviteter i kvarteret Hjorten och tvinga ut eleverna ”på sta'n” eller gatorna runt skolan under långraster och håltimmar.

Om vi i stället byggde en ny högstadieskola i stället för Centralskolan, i skogen mellan travbanan och Solviksvallen, så finge eleverna tillgång till en terränglöpningsbana, till fotbollsplaner och en idrottsplats, till en utomhus och en inomhus dansbana, till en utomhus och en inomhus teaterscen med tillhörande sittplatser som samlingslokaler.

Centralskolan kunde renoveras och byggas om till lokaler för studiecirklar och kursverksamhet och komvux och bygdebibliotekens böcker kunde bli lättillgängliga med ett rum för varje socken och med en egen bibliotekarie.

Järvenskolan har tillgång till terränglöpningsbana och sporthall och möjligheter för utomhusidrott och obegränsad tillgång till vacker natur. Elevantalet skulle snabbt öka om lagen om fritt skolval tillämpades och eleverna dessutom finge fria bussresor från sta'n till Järvenskolan i Gunnarskog.

Kyrkebyskolan har terränglöpningsbana, idrottshall och utegym och är en modern välfungerande högstadieskola som invigdes 1993.

Taserudsgymnasiet skulle kunna utökas med Taserudsskolan, en högstadieskola där elever med praktisk begåvning skulle stortrivas. Låt Arvika kommun bli försökskommun för praktisk utbildning i årskurs 8 och 9!

Tänk vilket enormt slöserI det skulle vara, att bygga upp en enormt stor högstadieskola och samtidigt lägga ner tre mycket väl fungerande högstadieskolor. Lägg pengarna i skolbudgeten i stället så att personal och elever får större resurser till att skapa trivsel och arbetsglädje i skolan!

Vår största rikedom i västra Värmland är vår vackra natur med skogar och sjöar och åkrar och ängar. Varför skulle vi då vara så dumma och skicka in våra barn och ungdomar med bussar till sta'n för att förgiftas av avgaser och bli instängda i kvarteret Hjorten?

Erik Torstensson

Högstadielärare i Arvika i 25 år

Jag anser att vi inte har någon verklig demokrati i Arvika kommun.

Jag anser, att om vi hade verklig demokrati i Arvika kommunfullmäktige, så skulle varje ledamot rösta efter sitt samvete vid varje omröstning som påverkar kommuninnevånarnas framtid. Vi som har valt ledamöterna förväntar oss att varje ledamot i kommunfullmäktige röstar som representant för oss som har valt henne eller honom och inte som en slav under partipiskan.

Det vore katastrof om socialdemokraterna, med hjälp av partipiskan, och kanske liberalerna och vänsterpartiet, precis som vid nedläggningen av Tväruds skola, skulle vinna majoritet för en jätteskola.

Om vi finge en jätteskola för samtliga högstadieelever i Arvika kommun i kvarteret Hjorten skulle vi kväva elevernas lilla andningshål för fotboll och andra aktiviteter i kvarteret Hjorten och tvinga ut eleverna ”på sta'n” eller gatorna runt skolan under långraster och håltimmar.

Om vi i stället byggde en ny högstadieskola i stället för Centralskolan, i skogen mellan travbanan och Solviksvallen, så finge eleverna tillgång till en terränglöpningsbana, till fotbollsplaner och en idrottsplats, till en utomhus och en inomhus dansbana, till en utomhus och en inomhus teaterscen med tillhörande sittplatser som samlingslokaler.

Centralskolan kunde renoveras och byggas om till lokaler för studiecirklar och kursverksamhet och komvux och bygdebibliotekens böcker kunde bli lättillgängliga med ett rum för varje socken och med en egen bibliotekarie.

Järvenskolan har tillgång till terränglöpningsbana och sporthall och möjligheter för utomhusidrott och obegränsad tillgång till vacker natur. Elevantalet skulle snabbt öka om lagen om fritt skolval tillämpades och eleverna dessutom finge fria bussresor från sta'n till Järvenskolan i Gunnarskog.

Kyrkebyskolan har terränglöpningsbana, idrottshall och utegym och är en modern välfungerande högstadieskola som invigdes 1993.

Taserudsgymnasiet skulle kunna utökas med Taserudsskolan, en högstadieskola där elever med praktisk begåvning skulle stortrivas. Låt Arvika kommun bli försökskommun för praktisk utbildning i årskurs 8 och 9!

Tänk vilket enormt slöserI det skulle vara, att bygga upp en enormt stor högstadieskola och samtidigt lägga ner tre mycket väl fungerande högstadieskolor. Lägg pengarna i skolbudgeten i stället så att personal och elever får större resurser till att skapa trivsel och arbetsglädje i skolan!

Vår största rikedom i västra Värmland är vår vackra natur med skogar och sjöar och åkrar och ängar. Varför skulle vi då vara så dumma och skicka in våra barn och ungdomar med bussar till sta'n för att förgiftas av avgaser och bli instängda i kvarteret Hjorten?

Erik Torstensson

Högstadielärare i Arvika i 25 år

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.