2016-09-10 06:00

2016-09-10 06:00

Bygg inte bort en unik miljö!

KARLSTAD: Kungamark med stora kulturhistoriska värden hotas

Många är vi som har uppmärksammat Karlstads kommuns planer på att förvandla det vackra och till största delen orörda naturområdet mellan Välsviken och Kroppkärrssjön till ett nytt bostadsområde med flera hundra nya bostäder.

Området har unika natur- och kulturvärden som vi vill ska bevaras. Vandringsleden runt sjön, stigarna över Trollkoneberget och vandringsleden till Alsters herrgård används dagligen av motionärer, sakta vandrare och barnfamiljer. Där kan man utefter vägen sätta sig på någon av rastplatserna och fika eller bara njuta av utsikten över Kroppkärrssjön. Vi vill att det ska få vara så även i framtiden.

På Trollkoneberget, även kallat Käringberget, finns flera lämningar av kulturhistoriskt värde: Heddiket, Karl IX:s kanal, där han som hertig påbörjade en vattenled mellan Kroppkärrssjön och älven för att kunna åka båt till sin lantgård Kroppskär; lämningar från två gravhögar daterade till äldre järnåldern; ett stenbrott i Kroppkärrsberget där det under åren 1722–23 bröts sten som i 1 195 stenlass kördes till bygget av Domkyrkan.

Ur Kroppkärrssjön – ”Kropptjern” – togs fisk till kungsgården Carlberg på Lagberget. År 1555 togs 6,5 tunnor färsk fisk och 795,5 kilo torrpundsfisk med hjälp av så kallade kattissor, nät med tyngder som man drog efter båten. Och Kroppkärrs gård har anor ända från 1300-talet. 1600-talsprästen Gyllenius skrev i sin dagbok att han ofta besökte häradshövdingen Kempensköld där.

Detta nu projekterade område är den sista orörda mark som hertig Karl – senare Karl IX, Karlstads grundare – ville ha för egen del. En gång var det kungamark, nu är det ett unikt område som bär på så mycket historia och som ger naturupplevelser tillgängliga för alla som bor i eller besöker Karlstad.

Bygg inte bort denna unika miljö! Trollkoneberget med sin orörda skogsmiljö, samt hela området runt Kroppkärrssjön med badstränder, borde klassas som naturskyddsområde. För några år sedan fanns detta som ett förslag för området. Vad hände med de planerna...?

Inger Falk-Andersson

Hembygdsforskare

Området har unika natur- och kulturvärden som vi vill ska bevaras. Vandringsleden runt sjön, stigarna över Trollkoneberget och vandringsleden till Alsters herrgård används dagligen av motionärer, sakta vandrare och barnfamiljer. Där kan man utefter vägen sätta sig på någon av rastplatserna och fika eller bara njuta av utsikten över Kroppkärrssjön. Vi vill att det ska få vara så även i framtiden.

På Trollkoneberget, även kallat Käringberget, finns flera lämningar av kulturhistoriskt värde: Heddiket, Karl IX:s kanal, där han som hertig påbörjade en vattenled mellan Kroppkärrssjön och älven för att kunna åka båt till sin lantgård Kroppskär; lämningar från två gravhögar daterade till äldre järnåldern; ett stenbrott i Kroppkärrsberget där det under åren 1722–23 bröts sten som i 1 195 stenlass kördes till bygget av Domkyrkan.

Ur Kroppkärrssjön – ”Kropptjern” – togs fisk till kungsgården Carlberg på Lagberget. År 1555 togs 6,5 tunnor färsk fisk och 795,5 kilo torrpundsfisk med hjälp av så kallade kattissor, nät med tyngder som man drog efter båten. Och Kroppkärrs gård har anor ända från 1300-talet. 1600-talsprästen Gyllenius skrev i sin dagbok att han ofta besökte häradshövdingen Kempensköld där.

Detta nu projekterade område är den sista orörda mark som hertig Karl – senare Karl IX, Karlstads grundare – ville ha för egen del. En gång var det kungamark, nu är det ett unikt område som bär på så mycket historia och som ger naturupplevelser tillgängliga för alla som bor i eller besöker Karlstad.

Bygg inte bort denna unika miljö! Trollkoneberget med sin orörda skogsmiljö, samt hela området runt Kroppkärrssjön med badstränder, borde klassas som naturskyddsområde. För några år sedan fanns detta som ett förslag för området. Vad hände med de planerna...?

Inger Falk-Andersson

Hembygdsforskare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.