2016-09-08 10:47

2016-09-08 10:47

Verksamheten är demokratiskt styrd

SVENSKA KYRKAN: Namngivningsceremonier

Svar till signaturen Besvikna föräldrar (nwt.se 5/9):

Vi är tacksamma för er fråga om att hyra församlingshemmet till en namngivningsceremoni. Vi tycker att frågan är intressant och vi tror att den kommer att komma upp allt oftare i framtiden.

Det är alltid bra för en idéburen organisation som Svenska kyrkan att behöva se över sin verksamhet och sina ”självklarheter” – och att, som i det här fallet, svara på frågan: Vad är vi till för?

Vi vill med detta svar försöka reda ut några missförstånd. Ett dop är inte ”att skvätta vatten på någons huvud”. Dopet är ett sakrament, en helig handling och det är Gud själv, genom Jesus Kristus, som har gett kyrkan i uppdrag att utföra dop på både barn och vuxna. Genom dopet döps man in i en världsvid gemenskap med andra kristna och till gemenskap med Gud själv, vår skapare som älskar oss. Man får inte sitt namn i dopet men dopet är ett tillfälle för föräldrarna att uttrycka sin tacksamhet över det förtroende som visats dem i och med barnets födelse. Dopet är ett av kyrkans de viktigaste uppdrag. När Jesus sa ”Låt barnen komma till mig”, är vår tolkning att det med de orden menades att låta barnen komma till kyrkan och till tron på Jesus Kristus, och då blir följaktningen vår utgångspunkt att orden inte betyder användandet av kyrkans lokaler till en ceremoni som inte har kyrklig grund.

Kyrkans lokaler och verksamhet styrs av demokratiskt valda ledamöter och av biskop och domkapitel som tillsynsmyndighet. Dessa instanser ser till att församlingarnas lokaler och verksamheter används till och styrs av kyrkans grundläggande uppdrag, ”att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. Allt annat som församlingen utför är stöd för och en konsekvens av denna grundläggande uppgift.” (Kyrkordningens andra avdelning.)

Det är också dessa demokratiska instanser i Nor-Segerstad som har tagit beslutet att kyrkans lokaler ska användas till kyrkans verksamhet, därav vårt svar till er då ni ville hyra församlingshemmet till er egen ceremoni. Som medlem i Svenska kyrkan kan man alltid vara med och påverka kyrkan i den riktning som man själv tycker känns rätt och gott.Vi vill understryka att både ni som föräldrar och er lille Guds gåva alltid är välkomna till Nor-Segerstads församling och att om ni vill diskutera detta ytterligare är ni välkomna att möta oss på plats på Åstorpsgården i Vålberg.

Pär LundbergAnn-Charlotte Uggla

Nor och Segerstads församling

Svar till signaturen Besvikna föräldrar (nwt.se 5/9):

Vi är tacksamma för er fråga om att hyra församlingshemmet till en namngivningsceremoni. Vi tycker att frågan är intressant och vi tror att den kommer att komma upp allt oftare i framtiden.

Det är alltid bra för en idéburen organisation som Svenska kyrkan att behöva se över sin verksamhet och sina ”självklarheter” – och att, som i det här fallet, svara på frågan: Vad är vi till för?

Vi vill med detta svar försöka reda ut några missförstånd. Ett dop är inte ”att skvätta vatten på någons huvud”. Dopet är ett sakrament, en helig handling och det är Gud själv, genom Jesus Kristus, som har gett kyrkan i uppdrag att utföra dop på både barn och vuxna. Genom dopet döps man in i en världsvid gemenskap med andra kristna och till gemenskap med Gud själv, vår skapare som älskar oss. Man får inte sitt namn i dopet men dopet är ett tillfälle för föräldrarna att uttrycka sin tacksamhet över det förtroende som visats dem i och med barnets födelse. Dopet är ett av kyrkans de viktigaste uppdrag. När Jesus sa ”Låt barnen komma till mig”, är vår tolkning att det med de orden menades att låta barnen komma till kyrkan och till tron på Jesus Kristus, och då blir följaktningen vår utgångspunkt att orden inte betyder användandet av kyrkans lokaler till en ceremoni som inte har kyrklig grund.

Kyrkans lokaler och verksamhet styrs av demokratiskt valda ledamöter och av biskop och domkapitel som tillsynsmyndighet. Dessa instanser ser till att församlingarnas lokaler och verksamheter används till och styrs av kyrkans grundläggande uppdrag, ”att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. Allt annat som församlingen utför är stöd för och en konsekvens av denna grundläggande uppgift.” (Kyrkordningens andra avdelning.)

Det är också dessa demokratiska instanser i Nor-Segerstad som har tagit beslutet att kyrkans lokaler ska användas till kyrkans verksamhet, därav vårt svar till er då ni ville hyra församlingshemmet till er egen ceremoni. Som medlem i Svenska kyrkan kan man alltid vara med och påverka kyrkan i den riktning som man själv tycker känns rätt och gott.Vi vill understryka att både ni som föräldrar och er lille Guds gåva alltid är välkomna till Nor-Segerstads församling och att om ni vill diskutera detta ytterligare är ni välkomna att möta oss på plats på Åstorpsgården i Vålberg.

Pär LundbergAnn-Charlotte Uggla

Nor och Segerstads församling

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.