2016-09-08 10:32

2016-09-08 10:32

Uppfriskning av kunskaper

TRAFIK:

På, milt sagt, förekommen anledning, verkar det vara på sin plats att uppfriska kunskaperna vis-a-vis trafiklagarna. Så:

Trafikförordningen, 3 kapitlet, § 53: Ett fordon får inte parkeras eller stannas 1) på eller inom ett avstånd av tio meter före ett övergångsställe, en cykelpassage eller en cykelöverfart; 2) i en vägkorsning eller inom ett avstånd av tio meter från en korsande körbanas närmaste ytterkant.

3 kapitlet, § 62: En förare som närmar sig ett övergångsställe, en cykelpassage eller en cykelöverfart ska anpassa sitt körsätt så att han eller hon inte tvingas stanna på övergångsstället, passagen eller överfarten.

Så, vad betyder det, frågar sig, vad det verkar, 95 procent av Karlstads bilförare. Jo, det betyder att oavsett om det är gå-hem-dags eller inte så får man inte stå stilla på ett övergångställe. Det är hemskt att få vänta i de sekunderna, men så är det. Jag föreslår att folk går genom bilar i den mån det är möjligt (finns baksäte), för om bilen står på övergångstället måste den ju vara del av övergångstället. Eller? Detta gäller även en så kallad T-korsning. Man får inte stanna mitt i den och då hindra folk från att komma ut ur den.

Det som är mest intressant i detta sammanhang är att det inte bara är bilförare som lyckas allmänt toffla till det utan även bussförarna i både stads- och länsbussar tycks tycka att det är helt okej att stå mitt över ett övergångsställe. För de är ju bussar ju, och förarna får göra precis hur de vill, eller hur? Jag trodde att det ställdes lite större krav för att få köra fordon i arbetet, men tydligen inte.

Och för att alla bilförare inte ska känna sig alltför utpekade: gående har företräde på övergångsställe. Det är det lag på i Sverige. Om det inte är ett övergångsställe så är det heller inget företräde. Övergångsställen har minst en skylt som markerar exakt var, och oftast även målade ”zebraränder”. Karlstads största övergångsplats är troligen korsningen Drottninggatan/Järnvägsgatan, vid Åhléns, där gågatan börjar.Är det någon som vet exakt var den skylten sitter? Inte? Inte så konstigt, kanske. Det finns ingen skylt där. Det är inte ett övergångsställe, och fotgängare har inget företräde. Inte för att folk bryr sig, de kastar sig glatt rakt ut framför bilar... bara ett under att ingen svår olycka har skett.

Danny Boy

På, milt sagt, förekommen anledning, verkar det vara på sin plats att uppfriska kunskaperna vis-a-vis trafiklagarna. Så:

Trafikförordningen, 3 kapitlet, § 53: Ett fordon får inte parkeras eller stannas 1) på eller inom ett avstånd av tio meter före ett övergångsställe, en cykelpassage eller en cykelöverfart; 2) i en vägkorsning eller inom ett avstånd av tio meter från en korsande körbanas närmaste ytterkant.

3 kapitlet, § 62: En förare som närmar sig ett övergångsställe, en cykelpassage eller en cykelöverfart ska anpassa sitt körsätt så att han eller hon inte tvingas stanna på övergångsstället, passagen eller överfarten.

Så, vad betyder det, frågar sig, vad det verkar, 95 procent av Karlstads bilförare. Jo, det betyder att oavsett om det är gå-hem-dags eller inte så får man inte stå stilla på ett övergångställe. Det är hemskt att få vänta i de sekunderna, men så är det. Jag föreslår att folk går genom bilar i den mån det är möjligt (finns baksäte), för om bilen står på övergångstället måste den ju vara del av övergångstället. Eller? Detta gäller även en så kallad T-korsning. Man får inte stanna mitt i den och då hindra folk från att komma ut ur den.

Det som är mest intressant i detta sammanhang är att det inte bara är bilförare som lyckas allmänt toffla till det utan även bussförarna i både stads- och länsbussar tycks tycka att det är helt okej att stå mitt över ett övergångsställe. För de är ju bussar ju, och förarna får göra precis hur de vill, eller hur? Jag trodde att det ställdes lite större krav för att få köra fordon i arbetet, men tydligen inte.

Och för att alla bilförare inte ska känna sig alltför utpekade: gående har företräde på övergångsställe. Det är det lag på i Sverige. Om det inte är ett övergångsställe så är det heller inget företräde. Övergångsställen har minst en skylt som markerar exakt var, och oftast även målade ”zebraränder”. Karlstads största övergångsplats är troligen korsningen Drottninggatan/Järnvägsgatan, vid Åhléns, där gågatan börjar.Är det någon som vet exakt var den skylten sitter? Inte? Inte så konstigt, kanske. Det finns ingen skylt där. Det är inte ett övergångsställe, och fotgängare har inget företräde. Inte för att folk bryr sig, de kastar sig glatt rakt ut framför bilar... bara ett under att ingen svår olycka har skett.

Danny Boy

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.