2016-09-08 06:00

2016-09-08 06:00

Stöd cirkusar utan djur!

MEDVARELSER: För nöjes och ekonomisk vinnings skull

Cirkusturnéerna är nu i full gång och jag vill uppmana alla cirkusintresserade och djurvänner att stödja de cirkusar som har valt att inte ha djur utan klarar sig med sina egna duktiga mänskliga artister.

Vissa djurslag är redan förbjudna att ha på cirkusar i Sverige – till exempel apor, giraffer och strutsar – och i utredningen till den nya djurskyddslagen finns ett förslag om att även förbjuda elefanter och sjölejon. Bland annat Sveriges Veterinärförbund och Världsnaturfonden ställer sig bakom ett sådant förbud.

Djurens behov av att kunna utföra naturliga sina beteenden kan inte tillgodoses på de begränsade ytor som cirkusarna tillhandahåller vid turnéerna. Inte minst förvaringen av så stora djur som elefanter är problematisk att ordna på ett bra sätt, det utrymme de behöver går inte att tillgodose. Vilda elefanter vandrar miltals och är sociala djur som på cirkusar fråntas möjligheten till social gemenskap i familjegrupper som är det naturliga för dem. Och sjölejon är ett i grunden vilt rovdjur som i naturen håller till längs kusterna och simmar mycket; på en cirkus saknas den miljön helt.på cirkusar möjligheten till social gemenskap i familjegrupper som är det naturliga för dem. Och sjölejon är ett i grunden vilt rovdjur som i naturen håller till längs kusterna och simmar mycket; på en cirkus saknas den miljön helt.

Flera länder – däribland annat Belgien, Nederländerna och Storbritannien – har numer förbud mot vilda djur på cirkusar. Även cirkusarna i Sverige har tagit till sig av den allmänna opinionen och nu upphört med dessa djur, även om vi ännu inte har något direkt förbud. Ett annat skäl är att tillgången till elefanter födda i fångenskap har minskat.

Men flera cirkusar vill fortsätta att använda andra djurslag som publikmagnet och håller sig därför med fortfarande med till exempel hästar, kameler och lamadjur. Det bidrar till att synen på att det är moraliskt rätt att använda djur för nöje och ekonomisk vinning lever kvar. Men det är fel, för djuren som individer har ett egenvärde och rätt till ett eget liv. Det ligger inte i deras intresse att transporteras runt och visas upp.

En kritiserad punkt är just transporterna, som innebär stress för djuren. De dagliga på- och avlastningarna, de långa resorna och att ständigt behöva utsättas för nya okända omgivningar är psykiskt påfrestande för dem.

Barn och cirkus hör ihop men våra barn borde lära sig att djuren inte är till för människans nöje att beskåda och förlöjliga när de tvingas att göra onaturliga konster. Det är en tradition som innebär utnyttjande av andra medvarelser och som borde brytas. Så stöd cirkusar utan djur!

Lena

Cirkusturnéerna är nu i full gång och jag vill uppmana alla cirkusintresserade och djurvänner att stödja de cirkusar som har valt att inte ha djur utan klarar sig med sina egna duktiga mänskliga artister.

Vissa djurslag är redan förbjudna att ha på cirkusar i Sverige – till exempel apor, giraffer och strutsar – och i utredningen till den nya djurskyddslagen finns ett förslag om att även förbjuda elefanter och sjölejon. Bland annat Sveriges Veterinärförbund och Världsnaturfonden ställer sig bakom ett sådant förbud.

Djurens behov av att kunna utföra naturliga sina beteenden kan inte tillgodoses på de begränsade ytor som cirkusarna tillhandahåller vid turnéerna. Inte minst förvaringen av så stora djur som elefanter är problematisk att ordna på ett bra sätt, det utrymme de behöver går inte att tillgodose. Vilda elefanter vandrar miltals och är sociala djur som på cirkusar fråntas möjligheten till social gemenskap i familjegrupper som är det naturliga för dem. Och sjölejon är ett i grunden vilt rovdjur som i naturen håller till längs kusterna och simmar mycket; på en cirkus saknas den miljön helt.på cirkusar möjligheten till social gemenskap i familjegrupper som är det naturliga för dem. Och sjölejon är ett i grunden vilt rovdjur som i naturen håller till längs kusterna och simmar mycket; på en cirkus saknas den miljön helt.

Flera länder – däribland annat Belgien, Nederländerna och Storbritannien – har numer förbud mot vilda djur på cirkusar. Även cirkusarna i Sverige har tagit till sig av den allmänna opinionen och nu upphört med dessa djur, även om vi ännu inte har något direkt förbud. Ett annat skäl är att tillgången till elefanter födda i fångenskap har minskat.

Men flera cirkusar vill fortsätta att använda andra djurslag som publikmagnet och håller sig därför med fortfarande med till exempel hästar, kameler och lamadjur. Det bidrar till att synen på att det är moraliskt rätt att använda djur för nöje och ekonomisk vinning lever kvar. Men det är fel, för djuren som individer har ett egenvärde och rätt till ett eget liv. Det ligger inte i deras intresse att transporteras runt och visas upp.

En kritiserad punkt är just transporterna, som innebär stress för djuren. De dagliga på- och avlastningarna, de långa resorna och att ständigt behöva utsättas för nya okända omgivningar är psykiskt påfrestande för dem.

Barn och cirkus hör ihop men våra barn borde lära sig att djuren inte är till för människans nöje att beskåda och förlöjliga när de tvingas att göra onaturliga konster. Det är en tradition som innebär utnyttjande av andra medvarelser och som borde brytas. Så stöd cirkusar utan djur!

Lena

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.