2016-09-07 06:00

2016-09-07 06:00

Minnet av Frykstad–Clara Elfs järnväg

KILS KOMMUN:

Svar till Rolf Ernstson (NWT 5/9):

Länsstyrelsen är ansvarig för platsen där minnesstenen över Frykstad–Clara Elfs järnväg tidigare stod, men Kils kommun har avtal om parkeringsplatsen och röjning av sly i området. Röjning sker vid behov och på order av länsstyrelsen, i enlighet med Kulturmiljölagen.

2009 fick vi ett medborgarförslag om att restaurera och sätta upp den trasiga Illbergstenen. Kommunens mening var att återställa den på dess ursprungliga plats, men under arbetets gång fick vi in ännu ett medborgarförslag – denna gång om att flytta Illbergstenen till Fryksta, med anledning av rådande trafiksituation vid Illberg samt begränsade parkeringsmöjligheter. Kommunfullmäktige biföll förslaget eftersom det skulle ge fler besökare möjlighet att ta del av stenen. I Fryksta finns järnvägsmuseum och spårrester av Fryksta-Clara Elfs järnväg. Så den nya placeringen av stenen återkopplar till historien, även om den inte står på sin ursprungliga plats.

Under hösten kommer vi att komplettera området med ett 100 ton historiskt ekipage för att ytterligare visa järnvägens betydelse för Kil. Vi tror att det ger oss ännu bättre möjligheter att berätta historien om Kils första järnväg.

Malin Lövendal

tf chef tillväxtenheten

Svar till Rolf Ernstson (NWT 5/9):

Länsstyrelsen är ansvarig för platsen där minnesstenen över Frykstad–Clara Elfs järnväg tidigare stod, men Kils kommun har avtal om parkeringsplatsen och röjning av sly i området. Röjning sker vid behov och på order av länsstyrelsen, i enlighet med Kulturmiljölagen.

2009 fick vi ett medborgarförslag om att restaurera och sätta upp den trasiga Illbergstenen. Kommunens mening var att återställa den på dess ursprungliga plats, men under arbetets gång fick vi in ännu ett medborgarförslag – denna gång om att flytta Illbergstenen till Fryksta, med anledning av rådande trafiksituation vid Illberg samt begränsade parkeringsmöjligheter. Kommunfullmäktige biföll förslaget eftersom det skulle ge fler besökare möjlighet att ta del av stenen. I Fryksta finns järnvägsmuseum och spårrester av Fryksta-Clara Elfs järnväg. Så den nya placeringen av stenen återkopplar till historien, även om den inte står på sin ursprungliga plats.

Under hösten kommer vi att komplettera området med ett 100 ton historiskt ekipage för att ytterligare visa järnvägens betydelse för Kil. Vi tror att det ger oss ännu bättre möjligheter att berätta historien om Kils första järnväg.

Malin Lövendal

tf chef tillväxtenheten

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.