2016-08-09 12:07

2016-08-09 12:07

Hur blir det med glädjen?

KARLSTAD: The Island Festival

Som många vet närmar sig tiden för The Island Festival i Karlstad som förra året gjorde succé. Men blir det verkligen succé även i år?

Efter alla rubriker om sexuellt ofredande under tre dagars konserter på Putte i Parken känns det inte längre så säkert.

Själv var jag extremt peppad inför att ha kul med mina vänner de sista dagarna runt sommarlovet, och det var även de. Vi hade pratat i månader om vad vi skulle ha på oss, hur vi skulle ta oss dit och om vi skulle stå långt fram eller längre bak. Vi gick till Putte i parken tillsammans, vilket jag inte vet om det var bra eller dåligt. Dagen efter hörde jag andra berätta om hur de hade blivit omringade, sexuellt nedtryckta och tafsade på av män, killar.

Jag blev så otroligt arg, och berättade sedan för min mamma vad alla sagt. Jag såg hur orolig hon blev när jag sedan började mumla om vad som nu skulle hända på The Island Festival. Hon förbjöd mig absolut att ha kjol eller klänning för ''du vet ju inte vem som kan komma och stoppa upp fingrarna''. Jag berättade sedan detta för mina kompisar och deras föräldrar hade sagt precis samma sak.

Vad är det som har hänt med samhället? Ska tjejer behöva klä sig på något särskilt sätt bara för att en del män inte kan hålla fingrarna i styr? Ska vi behöva se oss över axeln varenda minut för att försäkra oss om att ingen ska göra något mot oss? Nej, vi ska inte rätta oss efter vad de ''kan göra''. Bara för att vi har klätt oss i kort kjol betyder inte detta att ni kan se oss som sexualobjekt.

Snälla ni som är vårdnadshavare till pojkar: lär dem att detta är fel. Lär dem att det inte är okej att de gör som de vill med oss, för vi är människor vi med.

Anonym

 

Efter alla rubriker om sexuellt ofredande under tre dagars konserter på Putte i Parken känns det inte längre så säkert.

Själv var jag extremt peppad inför att ha kul med mina vänner de sista dagarna runt sommarlovet, och det var även de. Vi hade pratat i månader om vad vi skulle ha på oss, hur vi skulle ta oss dit och om vi skulle stå långt fram eller längre bak. Vi gick till Putte i parken tillsammans, vilket jag inte vet om det var bra eller dåligt. Dagen efter hörde jag andra berätta om hur de hade blivit omringade, sexuellt nedtryckta och tafsade på av män, killar.

Jag blev så otroligt arg, och berättade sedan för min mamma vad alla sagt. Jag såg hur orolig hon blev när jag sedan började mumla om vad som nu skulle hända på The Island Festival. Hon förbjöd mig absolut att ha kjol eller klänning för ''du vet ju inte vem som kan komma och stoppa upp fingrarna''. Jag berättade sedan detta för mina kompisar och deras föräldrar hade sagt precis samma sak.

Vad är det som har hänt med samhället? Ska tjejer behöva klä sig på något särskilt sätt bara för att en del män inte kan hålla fingrarna i styr? Ska vi behöva se oss över axeln varenda minut för att försäkra oss om att ingen ska göra något mot oss? Nej, vi ska inte rätta oss efter vad de ''kan göra''. Bara för att vi har klätt oss i kort kjol betyder inte detta att ni kan se oss som sexualobjekt.

Snälla ni som är vårdnadshavare till pojkar: lär dem att detta är fel. Lär dem att det inte är okej att de gör som de vill med oss, för vi är människor vi med.

Anonym

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.