2016-07-30 06:00

2016-07-30 06:00

Plånboken och miljön tjänar på att vi väljer buss och tåg framför bilen

RESOR: Ungefär en tia billigare per mil

Svar till Per Swartz (NWT 23/7):

Du kan själv sänka priset på din resa. Om du i stället för enkelbiljett reser med månadskort kostar det dig 1 200 kronor från Kil (1 405 med länsladdning, som även inkluderar SJ-resor). Beräknat på 20 tur- och returresor per månad blir det 30 kronor per enkelresa vilket får anses mycket prisvärt jämfört med bilen. Kortet kan du dessutom dela med din fru om du vill – det är inte personligt, så länge ni inte åker på samma tur – och gäller även för övergång till Karlstadsbuss.

Enkelbiljett om du väljer reskassa kostar 62 kronor.

Beräkningar visar att våra kunder i genomsnitt sparar över 10 kronor per mil genom att välja buss eller tåg i stället för bil. Tyvärr är det dock omöjligt för oss att sänka priset med 50 procent, som du föreslår, då halva biljetten redan subventioneras genom skattemedel.

Kollektivtrafiken är fortfarande i allra högsta grad miljövänlig. Beräkningar visar att den sammanlagda besparingen kollektivtrafiken gör i Värmland varje år uppgår till 111 miljoner kronor beräknat på miljöeffekter, tillgänglighet och trafiksäkerhet. För mer information hur vi räknar kan du läsa här: http://www.varmlandstrafik.se/kollektivtrafiken-sparar-samhallet-111-miljoner-2/

Jörgen Kalitzki

Kommunikatör Värmlandstrafik

Svar till Per Swartz (NWT 23/7):

Du kan själv sänka priset på din resa. Om du i stället för enkelbiljett reser med månadskort kostar det dig 1 200 kronor från Kil (1 405 med länsladdning, som även inkluderar SJ-resor). Beräknat på 20 tur- och returresor per månad blir det 30 kronor per enkelresa vilket får anses mycket prisvärt jämfört med bilen. Kortet kan du dessutom dela med din fru om du vill – det är inte personligt, så länge ni inte åker på samma tur – och gäller även för övergång till Karlstadsbuss.

Enkelbiljett om du väljer reskassa kostar 62 kronor.

Beräkningar visar att våra kunder i genomsnitt sparar över 10 kronor per mil genom att välja buss eller tåg i stället för bil. Tyvärr är det dock omöjligt för oss att sänka priset med 50 procent, som du föreslår, då halva biljetten redan subventioneras genom skattemedel.

Kollektivtrafiken är fortfarande i allra högsta grad miljövänlig. Beräkningar visar att den sammanlagda besparingen kollektivtrafiken gör i Värmland varje år uppgår till 111 miljoner kronor beräknat på miljöeffekter, tillgänglighet och trafiksäkerhet. För mer information hur vi räknar kan du läsa här: http://www.varmlandstrafik.se/kollektivtrafiken-sparar-samhallet-111-miljoner-2/

Jörgen Kalitzki

Kommunikatör Värmlandstrafik

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.