2016-07-19 06:00

2016-07-19 06:00

Många som skräpar ner

BRANÄS: Nu får markägarna bekosta vägbomChrister Jonsson

Nedskräpning

Första bilden visar minnet av fjolårets utländska bärplockare. Ungefär ett dussin sopsäckar med lingonrens hade dumpats på vänplatsen som ligger på min mark. Men det var inte bara rens som synes, utan massor med plast i olika former och matförpackningar med mera. Ett par hundra meter före vändplatsen finns ett torp, och det hade tydligen passat bra att rasta vid. Tyvärr städade ägaren själv upp utan att dokumentera eländet med en massa ölburkar, matförpackningar och trasiga bärlådor. Ölburkar låg det för övrigt lite varstans i dikena längs vägstumpen som är 700 meter lång.

Tyvärr är det inte bara utlänningar som skräpar ner. De dumpade bildäcken på bild två, kommer utan tvivel från en nerlagd näringsverksamhet som inte ligger så långt bort. Det är ju faktiskt ännu värre, eftersom de som slängt dem där mycket väl vet att det finns en alldeles utmärkt återvinning i Sysslebäck.

Frågan är hur mycket skit vi markägare ska behöva ta i följderna efter allemansrätten som vissa tydligen inte tror har några gränser. Skulle man polisanmäla och syndarna blånekar, så blir ju markägaren ålagd att städa upp. Typisk svensk rättvisa, men snart kanske det framkommer tillräckligt med bevis för en anmälan mot däckdumpningen i alla fall!Det sorgliga är nu att vi som är berörda markägare kommer gå samman och kosta på en vägbom för att freda våra marker från nerskräpning. Det borde vara onödigt!

Naturligtvis är det jättebra att någon plockar bären när vi svenskar inte längre ids, men de får ju hålla sig till reglerna. Har inte de som tar hit dem något ansvar alls?

Första bilden visar minnet av fjolårets utländska bärplockare. Ungefär ett dussin sopsäckar med lingonrens hade dumpats på vänplatsen som ligger på min mark. Men det var inte bara rens som synes, utan massor med plast i olika former och matförpackningar med mera. Ett par hundra meter före vändplatsen finns ett torp, och det hade tydligen passat bra att rasta vid. Tyvärr städade ägaren själv upp utan att dokumentera eländet med en massa ölburkar, matförpackningar och trasiga bärlådor. Ölburkar låg det för övrigt lite varstans i dikena längs vägstumpen som är 700 meter lång.

Tyvärr är det inte bara utlänningar som skräpar ner. De dumpade bildäcken på bild två, kommer utan tvivel från en nerlagd näringsverksamhet som inte ligger så långt bort. Det är ju faktiskt ännu värre, eftersom de som slängt dem där mycket väl vet att det finns en alldeles utmärkt återvinning i Sysslebäck.

Frågan är hur mycket skit vi markägare ska behöva ta i följderna efter allemansrätten som vissa tydligen inte tror har några gränser. Skulle man polisanmäla och syndarna blånekar, så blir ju markägaren ålagd att städa upp. Typisk svensk rättvisa, men snart kanske det framkommer tillräckligt med bevis för en anmälan mot däckdumpningen i alla fall!Det sorgliga är nu att vi som är berörda markägare kommer gå samman och kosta på en vägbom för att freda våra marker från nerskräpning. Det borde vara onödigt!

Naturligtvis är det jättebra att någon plockar bären när vi svenskar inte längre ids, men de får ju hålla sig till reglerna. Har inte de som tar hit dem något ansvar alls?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.