2016-07-14 13:32

2016-07-14 13:34

Du har fel, Tobias Kjellberg

SJUKSKÖTERSKOR: Hemsjukvård

Att vård bedrivs dygnet runt årets alla dagar vet alla som söker och sedan går en vårdutbildning. Men att jobba på en avdelning som ofta är underbemannad, det lär man sig när man är färdigutbildad.

Att inte veta om man får gå hem när arbetspasset är slut eller tvingas att jobba ytterligare ett pass på grund av personalbrist får man inte lära sig på universitetet. Att raster är en lyxvara som inte garanteras lär man sig inte heller.

Så nedlåtande av dig att säga att de som jobbar i kommunen har det lugnt och inte ställs inför svåra beslut. Det märks att du inte har erfarenhet/kunskap om sjukvård i kommunal regi. Du vet inte vad du pratar om. Ditt uttalande är kränkande och en ren förolämpning. De sjuksköterskor/ distriktssköterskor som jobbar i kommunal hemsjukvård fattar dagligen egna och svåra beslut. Eftersom sjukhuset hela tiden drar ner på platser har en stor del av sjukhuset flyttats till hemmet. De patienter som i dag har hemsjukvård är svårt sjuka, och avancerad vård bedrivs i hemmet. Någon doktor att luta sig mot finns inte såsom på sjukhuset. Vardagar är det mycket svårt att få kontakt med vårdcentralens läkare (undantag finns).

Kvällar, nätter och helger finns en distriktsläkare som är jour i hemmet. För det mesta mycket ovillig att åka ut (undantag finns). Varför öppna närvårdsplatser, när alla sjukhusets platser inte är öppna på grund av personalbrist.Problemet med flyende sjuksköterskor är mycket lätt att åtgärda: höj lönerna och ta bort mixschema. Det finns forskning som säger att dessa scheman är direkt ohälsosamma. Låt all personal få en dräglig arbetsmiljö, vilket de inte har i dag. Öka sjukskötersketätheten!

Bli bäst i Sverige på bemanning, löner och arbetsmiljö, och sjuksköterskorna kommer att stå på kö för att jobba i Karlstad.

Ett antal sjuksköterskor i kommunal hemsjukvård

Att inte veta om man får gå hem när arbetspasset är slut eller tvingas att jobba ytterligare ett pass på grund av personalbrist får man inte lära sig på universitetet. Att raster är en lyxvara som inte garanteras lär man sig inte heller.

Så nedlåtande av dig att säga att de som jobbar i kommunen har det lugnt och inte ställs inför svåra beslut. Det märks att du inte har erfarenhet/kunskap om sjukvård i kommunal regi. Du vet inte vad du pratar om. Ditt uttalande är kränkande och en ren förolämpning. De sjuksköterskor/ distriktssköterskor som jobbar i kommunal hemsjukvård fattar dagligen egna och svåra beslut. Eftersom sjukhuset hela tiden drar ner på platser har en stor del av sjukhuset flyttats till hemmet. De patienter som i dag har hemsjukvård är svårt sjuka, och avancerad vård bedrivs i hemmet. Någon doktor att luta sig mot finns inte såsom på sjukhuset. Vardagar är det mycket svårt att få kontakt med vårdcentralens läkare (undantag finns).

Kvällar, nätter och helger finns en distriktsläkare som är jour i hemmet. För det mesta mycket ovillig att åka ut (undantag finns). Varför öppna närvårdsplatser, när alla sjukhusets platser inte är öppna på grund av personalbrist.Problemet med flyende sjuksköterskor är mycket lätt att åtgärda: höj lönerna och ta bort mixschema. Det finns forskning som säger att dessa scheman är direkt ohälsosamma. Låt all personal få en dräglig arbetsmiljö, vilket de inte har i dag. Öka sjukskötersketätheten!

Bli bäst i Sverige på bemanning, löner och arbetsmiljö, och sjuksköterskorna kommer att stå på kö för att jobba i Karlstad.

Ett antal sjuksköterskor i kommunal hemsjukvård

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.