2016-07-01 15:33

2016-07-01 15:33

Beröm alla – oavsett kön

JÄMSTÄLLDHET: Vi måste hjälpas åt

Jämställdhet är till för att skapa ett bra samhälle där alla hjälps åt för att tillsammans ge alla en möjlighet till ett bra och värdigt liv.

För att man ska kunna se alla människor så gäller det att inte bara se sitt eget kön och tycka att de som är av det könet är bäst och kan allt bäst inom vissa områden och att det andra könet bara kan vissa saker som det bättre könet inte vill befatta sig med.

LO kongressen tog beslut om att arbeta för att föräldrapenningen ska vara sex månader var och att man inte ska kunna överlåta. Det är en bra jämställdhets insikt.

Alla ska vara med och ta hand och utveckla sina barn. Under uppväxten ska barnen lära sig saker som man har gott utav senare i livet som att diska, meka med saker, bädda sängen med mera. Det finns också här mycket stereotypa saker som vi gör med våra barn utifrån vilket kön de har.

Det gäller att ta sig en tankeställare om saker man lär ut och gör med sina barn kan vara jämlika och göras av barn med annat kön än egna. Visst kan man det och det är kanske så man måste börja för att vi så småningom ska kunna få ett jämlikt samhälle.

När sedan skolan tar vid så är det oftast ett kön som har bättre studieresultat än det andra könet, kanske beroende på olika förmågor att ta till sig kunskaper eller inte. För det borde inte vara så att ett kön lär sig bättre än ett annat. Men det konstiga är att sedan när arbetslivet tar vid då ska det kön med bäst studieresultat ha de lägst betalda jobben. Visst är det väl konstigt? Vi måste starta med att se i vår närmiljö vad som görs av de olika könen och hur det värderas. Byter jag som man gardiner så hyllas och tackas jag som om jag farit till månen medan en kvinna inte får höra ett ord. Skulle kvinnan däremot skruva och meka med bilen så är tongångarna till hennes fördel.

Därför ska vi berömma varandra när vi gör bra arbete eller bra prestationer oavsett inom vilket område vi gör det för alla kan göra saker som andra kan om man inte råkar ha någon funktionsnedsättning. Men berömmer vi varandra så lyfter vi varandra. Det är ju så att med de uppgifter som ska utföras i livet så gör vi dem olika bra, men vi måste låta alla vara med och göra saker som man kanske inte är så bra på. Hur ska man annars bli bra även på det? Hjälp till att påtala när du märker att saker är fel, när det blir könstänkande kring vem som ska göra saken. Annars kommer vägen till ett jämställt samhälle vara väldigt lång.

Lena Nilsson och Blåvitt Elofsson

IF Metall Värmland

För att man ska kunna se alla människor så gäller det att inte bara se sitt eget kön och tycka att de som är av det könet är bäst och kan allt bäst inom vissa områden och att det andra könet bara kan vissa saker som det bättre könet inte vill befatta sig med.

LO kongressen tog beslut om att arbeta för att föräldrapenningen ska vara sex månader var och att man inte ska kunna överlåta. Det är en bra jämställdhets insikt.

Alla ska vara med och ta hand och utveckla sina barn. Under uppväxten ska barnen lära sig saker som man har gott utav senare i livet som att diska, meka med saker, bädda sängen med mera. Det finns också här mycket stereotypa saker som vi gör med våra barn utifrån vilket kön de har.

Det gäller att ta sig en tankeställare om saker man lär ut och gör med sina barn kan vara jämlika och göras av barn med annat kön än egna. Visst kan man det och det är kanske så man måste börja för att vi så småningom ska kunna få ett jämlikt samhälle.

När sedan skolan tar vid så är det oftast ett kön som har bättre studieresultat än det andra könet, kanske beroende på olika förmågor att ta till sig kunskaper eller inte. För det borde inte vara så att ett kön lär sig bättre än ett annat. Men det konstiga är att sedan när arbetslivet tar vid då ska det kön med bäst studieresultat ha de lägst betalda jobben. Visst är det väl konstigt? Vi måste starta med att se i vår närmiljö vad som görs av de olika könen och hur det värderas. Byter jag som man gardiner så hyllas och tackas jag som om jag farit till månen medan en kvinna inte får höra ett ord. Skulle kvinnan däremot skruva och meka med bilen så är tongångarna till hennes fördel.

Därför ska vi berömma varandra när vi gör bra arbete eller bra prestationer oavsett inom vilket område vi gör det för alla kan göra saker som andra kan om man inte råkar ha någon funktionsnedsättning. Men berömmer vi varandra så lyfter vi varandra. Det är ju så att med de uppgifter som ska utföras i livet så gör vi dem olika bra, men vi måste låta alla vara med och göra saker som man kanske inte är så bra på. Hur ska man annars bli bra även på det? Hjälp till att påtala när du märker att saker är fel, när det blir könstänkande kring vem som ska göra saken. Annars kommer vägen till ett jämställt samhälle vara väldigt lång.

Lena Nilsson och Blåvitt Elofsson

IF Metall Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.