2016-06-27 06:00

2016-06-27 06:00

De värmländska tallskogarna krymper

BETESSKADOR: Jägarna måste rätta mun efter matsäcken!

Skogsstyrelsen har gjort en inventering och kommit fram till att vi har stora betesskador trots färre älgar (NWT 16/6). Detta är jag väl medveten om!

För 15–20 år sedan blev jag rekommenderad att föryngra med sådd tall. Jag skulle då få 20 000 plantor per hektar mot 2 500 om jag planterade, och jag trodde att då att en del skulle klara sig utan skador.

Det blev tvärtom! Rena rama McDonald's, tyckte älgarna!

Allt är skadat eller dött efter tolv års upprepat betande. Nu håller jag på med att röja bort all tall och björk och föryngrar med gran. Om det visar sig vara helt omöjligt också med gran, så får det bli contortatall.

Jägarna hävdar att vi har för lite älg i länet. Det stämmer att vi har betydligt mindre med älg än förr, men vi har bara cirka 25 procent av tallföryngringar mot vad vi hade tidigare. Man måste rätta mun efter matsäcken!

Det finns en föreställning om att älgarna klumpar ihop sig på grund av vargen. Men den verkliga anledningen är att det finns så få tallföryngringar nu, att de samlas där det finns tall i lämplig ålder. Resultatet blir helt förstörda föryngringar.

Om jägare och markägare inte kan komma överens om en långsiktig plan för antal älgar och mängd mat, kommer det att bli få och små älgar samt granskog med inslag av contortatall. Vill vi ha det?

Nordvärmlänning

Skogsstyrelsen har gjort en inventering och kommit fram till att vi har stora betesskador trots färre älgar (NWT 16/6). Detta är jag väl medveten om!

För 15–20 år sedan blev jag rekommenderad att föryngra med sådd tall. Jag skulle då få 20 000 plantor per hektar mot 2 500 om jag planterade, och jag trodde att då att en del skulle klara sig utan skador.

Det blev tvärtom! Rena rama McDonald's, tyckte älgarna!

Allt är skadat eller dött efter tolv års upprepat betande. Nu håller jag på med att röja bort all tall och björk och föryngrar med gran. Om det visar sig vara helt omöjligt också med gran, så får det bli contortatall.

Jägarna hävdar att vi har för lite älg i länet. Det stämmer att vi har betydligt mindre med älg än förr, men vi har bara cirka 25 procent av tallföryngringar mot vad vi hade tidigare. Man måste rätta mun efter matsäcken!

Det finns en föreställning om att älgarna klumpar ihop sig på grund av vargen. Men den verkliga anledningen är att det finns så få tallföryngringar nu, att de samlas där det finns tall i lämplig ålder. Resultatet blir helt förstörda föryngringar.

Om jägare och markägare inte kan komma överens om en långsiktig plan för antal älgar och mängd mat, kommer det att bli få och små älgar samt granskog med inslag av contortatall. Vill vi ha det?

Nordvärmlänning

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.