2016-06-24 06:00

2016-06-24 06:00

Växande oro inför nedläggningshot

VÄRMLAND: En levande landsbygd utarmas

Värmlandsbanan gör det i dag möjligt att bo på mindre orter i Värmland, och möjliggör för alla – inklusive barn, äldre och funktionshindrade – att på ett säkert, tryggt och miljömässigt sätt ta sig till arbete, skola och aktiviteter.

Det är nu med stor oro vi har följt nedläggningshoten mot ett antal stationer på Värmlandsbanan. Att rationalisera och effektivisera är givet i de flesta verksamheter, i synnerhet om de drivs utifrån lönsamhetskrav. Men att rationalisera Värmlandstrafiks verksamhet på ett sätt som gör att delar av ägarna, det vill säga medborgarna, utestängs från dess tjänster kan knappast ha varit det som grundarna haft som avsikt vid starten av Värmlandstrafik.

Värmlandstrafiks vision är att ”alla värmlänningar reser med oss”. Hur ska den visionen kunna genomföras? Värmlandstrafiks affärsidé är ”framåt för ett hållbart Värmland” vilket går stick i stäv med konsekvensen av att allt fler tvingas ta bilen om stationerna läggs ned.

Att i dag fatta beslut om att lägga ned ett antal stationer är mycket vanskligt då man inte tar hänsyn till respektive orters nuvarande åldersfördelning, och Värmlandstrafik eventuella nedläggningsbeslut riskerar att utarma en levande värmländsk landsbygd.

Vi hoppas att Värmlandstrafiks styrelse tänker om, då vi har haft stor glädje och nytta av resa med dessa fantastiskt fina tåg och deras trevliga personal!

Grannar i Lene

Värmlandsbanan gör det i dag möjligt att bo på mindre orter i Värmland, och möjliggör för alla – inklusive barn, äldre och funktionshindrade – att på ett säkert, tryggt och miljömässigt sätt ta sig till arbete, skola och aktiviteter.

Det är nu med stor oro vi har följt nedläggningshoten mot ett antal stationer på Värmlandsbanan. Att rationalisera och effektivisera är givet i de flesta verksamheter, i synnerhet om de drivs utifrån lönsamhetskrav. Men att rationalisera Värmlandstrafiks verksamhet på ett sätt som gör att delar av ägarna, det vill säga medborgarna, utestängs från dess tjänster kan knappast ha varit det som grundarna haft som avsikt vid starten av Värmlandstrafik.

Värmlandstrafiks vision är att ”alla värmlänningar reser med oss”. Hur ska den visionen kunna genomföras? Värmlandstrafiks affärsidé är ”framåt för ett hållbart Värmland” vilket går stick i stäv med konsekvensen av att allt fler tvingas ta bilen om stationerna läggs ned.

Att i dag fatta beslut om att lägga ned ett antal stationer är mycket vanskligt då man inte tar hänsyn till respektive orters nuvarande åldersfördelning, och Värmlandstrafik eventuella nedläggningsbeslut riskerar att utarma en levande värmländsk landsbygd.

Vi hoppas att Värmlandstrafiks styrelse tänker om, då vi har haft stor glädje och nytta av resa med dessa fantastiskt fina tåg och deras trevliga personal!

Grannar i Lene

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.