2016-06-20 11:07

2016-06-20 11:07

Stoppa rasism och fattigdom

SAMHÄLLE:

Den rasism, den främlingsfientlighet och det hat som sprids i hela Europa och övriga världen måste få ett slut! Vi har sett dessa tendenser tidigare i historien och det har varje gång slutat med katastrof.

Det som håller detta tillbaka är demokrati och att alla människor lever i trygghet, värderas lika samt har en ekonomi som de klarar sig väl med.

Många tror att vi alla i dag har fått det mycket bättre, men fattigdom är relativt och måste sättas in i det sammanhang som man lever i dag. Klyftorna är i dag enorma mellan rika och fattiga och ur denna konflikt uppstår missnöje och orättvisor som följer en hela livet.

Detta leder som alltid till ett sökande efter gemenskap, tydliga ledare med förenklade budskap i en kaosartad värld, och ett syndabockstänkande efter någon skyldig till eländet. Hatet byggs upp mellan folk och propaganda spär på fördomar. Vi är i en ond spiral som leder till konflikter och hat och till slut smäller det.

Därför är det av yttersta vikt att vi omedelbart börjar skapa ett samhälle som är till för alla, där vi alla har det bra. I ett solidariskt, rättvist och jämlikt samhälle är missnöjet och hatet mindre.

Detta måste vi uppnå och det hjälper inte att de fattigaste får det lite bättre och brödsmulor från de rikaste utan det är klyftorna som måste minska.

Mika Takamäki

Den rasism, den främlingsfientlighet och det hat som sprids i hela Europa och övriga världen måste få ett slut! Vi har sett dessa tendenser tidigare i historien och det har varje gång slutat med katastrof.

Det som håller detta tillbaka är demokrati och att alla människor lever i trygghet, värderas lika samt har en ekonomi som de klarar sig väl med.

Många tror att vi alla i dag har fått det mycket bättre, men fattigdom är relativt och måste sättas in i det sammanhang som man lever i dag. Klyftorna är i dag enorma mellan rika och fattiga och ur denna konflikt uppstår missnöje och orättvisor som följer en hela livet.

Detta leder som alltid till ett sökande efter gemenskap, tydliga ledare med förenklade budskap i en kaosartad värld, och ett syndabockstänkande efter någon skyldig till eländet. Hatet byggs upp mellan folk och propaganda spär på fördomar. Vi är i en ond spiral som leder till konflikter och hat och till slut smäller det.

Därför är det av yttersta vikt att vi omedelbart börjar skapa ett samhälle som är till för alla, där vi alla har det bra. I ett solidariskt, rättvist och jämlikt samhälle är missnöjet och hatet mindre.

Detta måste vi uppnå och det hjälper inte att de fattigaste får det lite bättre och brödsmulor från de rikaste utan det är klyftorna som måste minska.

Mika Takamäki

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.