2016-06-13 06:00

2016-06-13 06:00

Klasserna blir större i höst men grupperna blir mindre

VÅLBERGSSKOLAN: Antalet elever per lärare ändras inte

Svar till signaturen Orolig förälder (NWT 4/6):

Det stämmer att vi till hösten kommer att ha två klasser i årskurs 3. I nuläget beräknas det bli 26 elever i vardera klass. Dessa två klasser kommer att ha tre lärare, så antalet elever per lärare blir detsamma som i dag. Det kommer även finnas fritidspedagoger kopplade till klasserna.

Fördelen med att skapa två klasser är att vi kan ge eleverna bättre stöd. Det ger oss bland annat möjlighet att dela upp klasserna i mindre grupper och avsätta en lärare för att arbeta extra med de elever som behöver det. Det kan vi inte göra med fler och mindre klasser, eftersom läraren då blir låst till klassen.

Tittar man på klasstorlekar i övriga Karlstad är medelvärdet i årskurserna 1–3 22 elever; 26 elever per klass är inget ovanligt. Barn- och ungdomsförvaltningen och Vålbergsskolan, arbetar för en likvärdig skola oavsett var man bor.

Du är välkommen att höra av dig till mig om du har några fler frågor och funderingar!

Amelie Wahlström

Rektor på Vålbergsskolan

Svar till signaturen Orolig förälder (NWT 4/6):

Det stämmer att vi till hösten kommer att ha två klasser i årskurs 3. I nuläget beräknas det bli 26 elever i vardera klass. Dessa två klasser kommer att ha tre lärare, så antalet elever per lärare blir detsamma som i dag. Det kommer även finnas fritidspedagoger kopplade till klasserna.

Fördelen med att skapa två klasser är att vi kan ge eleverna bättre stöd. Det ger oss bland annat möjlighet att dela upp klasserna i mindre grupper och avsätta en lärare för att arbeta extra med de elever som behöver det. Det kan vi inte göra med fler och mindre klasser, eftersom läraren då blir låst till klassen.

Tittar man på klasstorlekar i övriga Karlstad är medelvärdet i årskurserna 1–3 22 elever; 26 elever per klass är inget ovanligt. Barn- och ungdomsförvaltningen och Vålbergsskolan, arbetar för en likvärdig skola oavsett var man bor.

Du är välkommen att höra av dig till mig om du har några fler frågor och funderingar!

Amelie Wahlström

Rektor på Vålbergsskolan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.