2016-06-03 06:00

2016-06-03 06:00

Storbolagen roffar åt sig

EL:

En reflektion utöver Gary Bergqvists insändare i NWT 31/5:

Man kan ju inte annat än att skratta åt den totalt löjeväckande situationen som vi medborgare utsätts för. Staten är i klorna, medvetet eller omedvetet, på de så kallade elnätsleverantörerna. Elnätspenninggeneratorerna, skulle jag vilja kalla dem för.

Gång efter annan får vi dessa hutlösa höjningar av abonnemangsavgifter och transportavgifter från inte minst Ellevio. Detta företag sticker ut på flera sätt. Bergqvist beskrev vissa delar i sin insändare. Det finns ingen annan än bolagen själva som vet vart pengarna tar vägen som man mjölkar ur oss hårt ansatta skattebetalare. Det enda vi kan vara säkra på är att de hamnar ju inte till största delen på de så kallade ”torsatsningarna på säkringen av näten”.

Eftersom man höjer priserna hutlöst så får ju även staten ökade intäkter på moms och så kallade energiavgifter (ett annat ord för kassako åt staten) och sitter helt nöjda. Ja, man kan ju inte annat tro?

Se på bensin- och dieselskatterna. Vem tjänar mest på dessa varor? Ja, inte är det vi på landsbygden – utan vare sig tåg, tunnelbana, spårvagnar, busslinjer eller taxi! Det är staten och drivmedelsbolagen som tjänar storkovan återigen! Vi måste ha bil för att fungera på landsbygden! Lämna och hämta på dagis långt bort, handla, besöka vården och allt annat. Det finns inga transportmedel förutom bilen!

Man tror i stora stadens politikerfäste ärligt talat inte att det finns en värld där utanför! (Detta trots att många politiker kommer just från landsbygden, men det glömmer man snart när man får frottera sig i de fina kretsarna.) Men det finns en verklighet därute för massor av människor, och den världen börjar mycket snabbt bli ohållbarare än någonsin för oss som lever i den – trots fagra vallöften om att ”vi ska ta hand om landsbygden, Sverige behöver den”. Visa det då, era pratglada och ljugfriska politiker!

Avgifterna som vi tvingas betala till roffande stora nätbolag är bara en del av spiken i kistan. Dessa bolag som ju inte ens är svenskägda och som vi, med dess pålagor, gynnar andras välmående med vår statliga myndighets goda minne.

Innan vi flyttade till Värmland, bodde vi i ett samhälle strax utanför Göteborg som heter Surte, Ale kommun. Detta är en liknande kommun som Sunne med en centralort och mindre byar och mycket landsbygd. I denna kommun regerar Ale elförening som i dag tar 4 068 kronor, inklusive moms, för det fasta abonnemanget för en 20-amperesäkring. De tar 20,25 öre, inklusive moms, per överförd kilowattimme, den så kallade transportavgiften.

I dag betalar vi här i Humletorp till Ellevio för en 20-amperesäkring 8 316 kronor, inklusive moms, samt 26.10 öre, inklusive moms, i transportavgift.

Varför är det då sådan stor skillnad? Enda förklaringen är bolagsstrukturen hos nätbolagen. De roffar olika mycket på olika platser i landet och säger att alla abonnenter måste stå för sina egna kostnader på det arbete som nätbolagen måste utföra enligt staten. Så vi på landsbygden måste alltid betala väldigt dyrt för att just bo på landsbygden.

Ingen politiker med förståndet i behåll kan se den ekvationen gå ihop! Nu är det dags att vi får upp ögonen för vad som håller på att ske med stad/landsbygd. Annars är Sverige helt rökt och står där med endast en åldrande befolkning som sakta tynar bort och alla måste bo i storstaden för man har inte råd annars.

Grattis, alla landsbygdsbor, detta är vår framtid! En funderare som kanske inte har fel!

Lasse Åhman

Humletorp

En reflektion utöver Gary Bergqvists insändare i NWT 31/5:

Man kan ju inte annat än att skratta åt den totalt löjeväckande situationen som vi medborgare utsätts för. Staten är i klorna, medvetet eller omedvetet, på de så kallade elnätsleverantörerna. Elnätspenninggeneratorerna, skulle jag vilja kalla dem för.

Gång efter annan får vi dessa hutlösa höjningar av abonnemangsavgifter och transportavgifter från inte minst Ellevio. Detta företag sticker ut på flera sätt. Bergqvist beskrev vissa delar i sin insändare. Det finns ingen annan än bolagen själva som vet vart pengarna tar vägen som man mjölkar ur oss hårt ansatta skattebetalare. Det enda vi kan vara säkra på är att de hamnar ju inte till största delen på de så kallade ”torsatsningarna på säkringen av näten”.

Eftersom man höjer priserna hutlöst så får ju även staten ökade intäkter på moms och så kallade energiavgifter (ett annat ord för kassako åt staten) och sitter helt nöjda. Ja, man kan ju inte annat tro?

Se på bensin- och dieselskatterna. Vem tjänar mest på dessa varor? Ja, inte är det vi på landsbygden – utan vare sig tåg, tunnelbana, spårvagnar, busslinjer eller taxi! Det är staten och drivmedelsbolagen som tjänar storkovan återigen! Vi måste ha bil för att fungera på landsbygden! Lämna och hämta på dagis långt bort, handla, besöka vården och allt annat. Det finns inga transportmedel förutom bilen!

Man tror i stora stadens politikerfäste ärligt talat inte att det finns en värld där utanför! (Detta trots att många politiker kommer just från landsbygden, men det glömmer man snart när man får frottera sig i de fina kretsarna.) Men det finns en verklighet därute för massor av människor, och den världen börjar mycket snabbt bli ohållbarare än någonsin för oss som lever i den – trots fagra vallöften om att ”vi ska ta hand om landsbygden, Sverige behöver den”. Visa det då, era pratglada och ljugfriska politiker!

Avgifterna som vi tvingas betala till roffande stora nätbolag är bara en del av spiken i kistan. Dessa bolag som ju inte ens är svenskägda och som vi, med dess pålagor, gynnar andras välmående med vår statliga myndighets goda minne.

Innan vi flyttade till Värmland, bodde vi i ett samhälle strax utanför Göteborg som heter Surte, Ale kommun. Detta är en liknande kommun som Sunne med en centralort och mindre byar och mycket landsbygd. I denna kommun regerar Ale elförening som i dag tar 4 068 kronor, inklusive moms, för det fasta abonnemanget för en 20-amperesäkring. De tar 20,25 öre, inklusive moms, per överförd kilowattimme, den så kallade transportavgiften.

I dag betalar vi här i Humletorp till Ellevio för en 20-amperesäkring 8 316 kronor, inklusive moms, samt 26.10 öre, inklusive moms, i transportavgift.

Varför är det då sådan stor skillnad? Enda förklaringen är bolagsstrukturen hos nätbolagen. De roffar olika mycket på olika platser i landet och säger att alla abonnenter måste stå för sina egna kostnader på det arbete som nätbolagen måste utföra enligt staten. Så vi på landsbygden måste alltid betala väldigt dyrt för att just bo på landsbygden.

Ingen politiker med förståndet i behåll kan se den ekvationen gå ihop! Nu är det dags att vi får upp ögonen för vad som håller på att ske med stad/landsbygd. Annars är Sverige helt rökt och står där med endast en åldrande befolkning som sakta tynar bort och alla måste bo i storstaden för man har inte råd annars.

Grattis, alla landsbygdsbor, detta är vår framtid! En funderare som kanske inte har fel!

Lasse Åhman

Humletorp

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.