2016-06-03 06:00

2016-06-03 06:00

Ny seniorkanal en halvmesyr

RADIO:

Nyligen aviserade Sveriges Radio att man startat en digital kanal, P4 Plus, som främst vänder sig till 60+-are. Det handlar i första hand om en testkanal fram till årsskiftet. Detta är inget annat än en halvmesyr. Med andra ord en otillräcklig åtgärd anser jag och många med mig. Vi är nämligen många som länge saknat t ex storbandsmusiken i radio.

Startandet av denna nya kanal på nätet följs på Sveriges Radios hemsida upp med en enkät där man kan uttrycka sin mening. Så många som möjligt borde fylla i denna enkät och ange sina synpunkter. Vi är många som ser fram emot en utökning av musikunderlaget då denna testperiod är klar. Vad spelar det för roll om vi är lite äldre än 60+? I riksdagens direktiv till Sveriges Radio står det att musiken ska tillgodose alla åldersgrupper i samhället!

Trots att många hävdat motsatsen lever storbandsmusiken vidare. den är i dag närmast att betrakta som klassisk musik eftersom den fortfarande spelas av orkestrar världen runt. Ett bevis på detta är Glenn Miller Orchestra, i sin skandinaviska version, som kontinuerligt turnerar i Sverige och i våra grannländer – oftast inför välbesökta salonger.

Ansvariga inom Sveriges Radio borde skämmas när de under en lång period helt har ignorerat den harmoniska och melodiskt uppbyggda storbandsmusiken från 1940-talet som av musikkännare världen över betraktas som odödlig. Men många saknar även Benny Goodman, Louis Armstrong, Count Basie, Duke Ellington med flera. Är det möjligen så att när skivarkivet tömdes för några år sedan så dumpades alla gamla stenkakor?

En fullständig förklaring från Sveriges Radio är på sin plats!

Sven Olof Slottenäs

Nyligen aviserade Sveriges Radio att man startat en digital kanal, P4 Plus, som främst vänder sig till 60+-are. Det handlar i första hand om en testkanal fram till årsskiftet. Detta är inget annat än en halvmesyr. Med andra ord en otillräcklig åtgärd anser jag och många med mig. Vi är nämligen många som länge saknat t ex storbandsmusiken i radio.

Startandet av denna nya kanal på nätet följs på Sveriges Radios hemsida upp med en enkät där man kan uttrycka sin mening. Så många som möjligt borde fylla i denna enkät och ange sina synpunkter. Vi är många som ser fram emot en utökning av musikunderlaget då denna testperiod är klar. Vad spelar det för roll om vi är lite äldre än 60+? I riksdagens direktiv till Sveriges Radio står det att musiken ska tillgodose alla åldersgrupper i samhället!

Trots att många hävdat motsatsen lever storbandsmusiken vidare. den är i dag närmast att betrakta som klassisk musik eftersom den fortfarande spelas av orkestrar världen runt. Ett bevis på detta är Glenn Miller Orchestra, i sin skandinaviska version, som kontinuerligt turnerar i Sverige och i våra grannländer – oftast inför välbesökta salonger.

Ansvariga inom Sveriges Radio borde skämmas när de under en lång period helt har ignorerat den harmoniska och melodiskt uppbyggda storbandsmusiken från 1940-talet som av musikkännare världen över betraktas som odödlig. Men många saknar även Benny Goodman, Louis Armstrong, Count Basie, Duke Ellington med flera. Är det möjligen så att när skivarkivet tömdes för några år sedan så dumpades alla gamla stenkakor?

En fullständig förklaring från Sveriges Radio är på sin plats!

Sven Olof Slottenäs

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.