2016-05-31 10:07

2016-05-31 10:08

Kommentera i stället för att gilla

UNIVERSITETET

Det är beklämmande att se hur Karlstads Universitets rektor Åsa Bergenheim bemöter NWT:s artiklar där extraförmåner för vissa anställda kritiseras.

Hon väljer att inte svara på frågor utan skickar fram sin vice universitetsdirektör som sägs ha bättre koll på underlagen. Däremot är hon aktiv på NWT:s Facebooksida som återger artiklarna och trycker med hög frekvens på Gilla-knappen för kommentarer som är pro-extraförmåner eller allmänt kritiska till NWT:s skriverier om universitetet.

Facebook är ett ypperligt medium och det är inget fel i att gilla inlägg där. Men då rektor är huvudperson och anledningen till just detta Facebookinlägg hade det varit klädsamt om hon också använt sig av de två andra möjligheterna som finns där, det vill säga att svara på kommentarerna eller själv skriva en kommentar.

Att som rektor för ett universitet agera på detta sätt tycker jag är beklämmande. Det som skrivs i tidningar är inte alltid hela sanningen men det är inte heller rektors uttalande alltid. I det här fallet väljer jag att tro på NWT:s återgivna uttalande från andra universitet om att extraförmåner inte är vanliga framför rektors svepande svar om att det förkommer ganska ofta vid små universitet.

Vad gäller frågan om betald parkering för två rektorer och en direktör så är det småsaker men vilka signaler skickar det till alla andra anställda vid universitetet. Ingen är felfri, alla begår misstag, tar felaktiga beslut och gör felaktiga uttalande. Om man gör det så tycker jag att man skall erkänna detta och, om det går, försöka rätta till misstagen.

Att erkänna att man hade fel ser jag som en styrka men det är kanske inte förenligt med att vara chef för en statlig myndighet.

Facebookvän

Hon väljer att inte svara på frågor utan skickar fram sin vice universitetsdirektör som sägs ha bättre koll på underlagen. Däremot är hon aktiv på NWT:s Facebooksida som återger artiklarna och trycker med hög frekvens på Gilla-knappen för kommentarer som är pro-extraförmåner eller allmänt kritiska till NWT:s skriverier om universitetet.

Facebook är ett ypperligt medium och det är inget fel i att gilla inlägg där. Men då rektor är huvudperson och anledningen till just detta Facebookinlägg hade det varit klädsamt om hon också använt sig av de två andra möjligheterna som finns där, det vill säga att svara på kommentarerna eller själv skriva en kommentar.

Att som rektor för ett universitet agera på detta sätt tycker jag är beklämmande. Det som skrivs i tidningar är inte alltid hela sanningen men det är inte heller rektors uttalande alltid. I det här fallet väljer jag att tro på NWT:s återgivna uttalande från andra universitet om att extraförmåner inte är vanliga framför rektors svepande svar om att det förkommer ganska ofta vid små universitet.

Vad gäller frågan om betald parkering för två rektorer och en direktör så är det småsaker men vilka signaler skickar det till alla andra anställda vid universitetet. Ingen är felfri, alla begår misstag, tar felaktiga beslut och gör felaktiga uttalande. Om man gör det så tycker jag att man skall erkänna detta och, om det går, försöka rätta till misstagen.

Att erkänna att man hade fel ser jag som en styrka men det är kanske inte förenligt med att vara chef för en statlig myndighet.

Facebookvän

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.