2016-05-24 06:00

2016-05-24 06:00

Skrota jantelagen!

SAMHÄLLE:

Att stöta på jantelagens mentalitet – ”Du ska inte tro att du är något!” – är inte helt ovanligt i landet lagom. Vi lever i ett land där befolkningen präglas av en rädsla för att sticka ut. Framgång och stora ambitioner uppmuntras inte av allmänheten utan tystas snarare ner. Vi lever i Sverige där Jantelagen tar allt för mycket plats. Jag tycker det är dags att vi skrotar den.

Sverige behöver fler kvinnor på toppen och jag vill därför att tjejer ska börja ta mer plats i samhället. Enligt mig är jobben orättvist fördelade då männen innehar en stor majoritet av landets chefsjobb, samtidigt som jantelagen och normer undangömmer kvinnlig kompetens. Om du som tjej besitter ett driv eller en stark vilja ska du inte behöva tona ned dina drömmar eller din framgång för att tillfredsställa varken jantelagen eller någon annan. Det är viktigt att du inte låter dig påverkas av andras bild av dig, utgå istället från din egen bild av vem du är och vad du kan. Lagom är inte alltid rätt. Vi måste tillåta oss själva att vara bäst samt våga vara lite mycket, lite mer och till och med mest.

I framförallt mindre städer är det många gånger socialt oacceptabelt att ha stora ambitioner och drömmar. Det sticker extra mycket i befolkningens ögon när någon bryter sig loss från normerna och kör sitt egna race. Småstadsmentalitet anser ofta att olikheter är fel då alla ska passa in i svenssonlivet. Alltför ofta försöker människor dämpa andras självförtroende och framgångsdriv då det anser att personen bryter mot den osynliga jantelagen. Vi svenskar måste lära oss att glädjas åt andras framgång samt uppmuntra varandra för att kunna skrota jantelagen.

Kom ihåg att ingen dröm är för stor. Låt ingen säga åt dig vad du klarar av och inte klarar av. Vill du något tillräckligt mycket så ser du till att det händer. Framgång börjar hos dig själv, om du tror på dig själv och på det du gör så kommer du att lyckas. Tysta aldrig ner dina drömmar, uttala dem i stället högt och tydligt. Glöm inte, du ska tro att du är något!

H K

Att stöta på jantelagens mentalitet – ”Du ska inte tro att du är något!” – är inte helt ovanligt i landet lagom. Vi lever i ett land där befolkningen präglas av en rädsla för att sticka ut. Framgång och stora ambitioner uppmuntras inte av allmänheten utan tystas snarare ner. Vi lever i Sverige där Jantelagen tar allt för mycket plats. Jag tycker det är dags att vi skrotar den.

Sverige behöver fler kvinnor på toppen och jag vill därför att tjejer ska börja ta mer plats i samhället. Enligt mig är jobben orättvist fördelade då männen innehar en stor majoritet av landets chefsjobb, samtidigt som jantelagen och normer undangömmer kvinnlig kompetens. Om du som tjej besitter ett driv eller en stark vilja ska du inte behöva tona ned dina drömmar eller din framgång för att tillfredsställa varken jantelagen eller någon annan. Det är viktigt att du inte låter dig påverkas av andras bild av dig, utgå istället från din egen bild av vem du är och vad du kan. Lagom är inte alltid rätt. Vi måste tillåta oss själva att vara bäst samt våga vara lite mycket, lite mer och till och med mest.

I framförallt mindre städer är det många gånger socialt oacceptabelt att ha stora ambitioner och drömmar. Det sticker extra mycket i befolkningens ögon när någon bryter sig loss från normerna och kör sitt egna race. Småstadsmentalitet anser ofta att olikheter är fel då alla ska passa in i svenssonlivet. Alltför ofta försöker människor dämpa andras självförtroende och framgångsdriv då det anser att personen bryter mot den osynliga jantelagen. Vi svenskar måste lära oss att glädjas åt andras framgång samt uppmuntra varandra för att kunna skrota jantelagen.

Kom ihåg att ingen dröm är för stor. Låt ingen säga åt dig vad du klarar av och inte klarar av. Vill du något tillräckligt mycket så ser du till att det händer. Framgång börjar hos dig själv, om du tror på dig själv och på det du gör så kommer du att lyckas. Tysta aldrig ner dina drömmar, uttala dem i stället högt och tydligt. Glöm inte, du ska tro att du är något!

H K

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.