2016-05-24 16:17

2016-05-24 16:17

Förklaring till höjningen

ELNÄTSPRIS:

Svar till signaturen Herr Ocker (nwt.se 19/5) med flera:

Under de senaste dagarna har vi sett några frågor på debatt- och insändarsidor kring den kommande höjningen av elnätspriset som vi gått ut och berättat om. Jag har förståelse för att kunderna reagerar och vill gärna förklara vad som ligger bakom höjningen och hur elnätsbranschen fungerar.

Anledningen till prishöjningen är att vi nu gör vår största satsning någonsin på elnäten. Vi mer än fördubblar våra investeringar under de kommande åren. Det handlar om att ersätta elnät som blivit gammalt, fortsätta den vädersäkring på landsbygden som vi inledde efter stormen Gudrun för elva år sedan och öka kapaciteten i de växande städerna. För att kunna finansiera alla dessa nödvändiga och viktiga projekt behöver vi därför höja priset med 9 procent för våra privatkunder.

Energimarknadsinspektionen bestämmer vilka intäkter alla svenska elnätsföretag får ha, och sättet att beräkna dessa tillåtna intäkter är samma för alla elnätsföretag. Intäkterna ska täcka skäliga kostnader för att driva verksamheten och utveckla elnäten så att de lever upp till kunders och samhällets krav, samt ge en rimlig avkastning. Det är denna tillåtna intäkt som ligger till grund för kundernas avgifter. Ingenting annat. Den kalkylränta som enligt regleringen ska täcka räntor på lån, skatter till staten och avkastning till ägare styrs av myndigheten och är i dagsläget på 4,53 procent.

Elnäten är avgörande för att alla delar av vårt samhälle ska fungera. Det är viktigt att de förvaltas väl.

David Bjurhall

Ansvarig för pris- och regleringsfrågor på Ellevio

Svar till signaturen Herr Ocker (nwt.se 19/5) med flera:

Under de senaste dagarna har vi sett några frågor på debatt- och insändarsidor kring den kommande höjningen av elnätspriset som vi gått ut och berättat om. Jag har förståelse för att kunderna reagerar och vill gärna förklara vad som ligger bakom höjningen och hur elnätsbranschen fungerar.

Anledningen till prishöjningen är att vi nu gör vår största satsning någonsin på elnäten. Vi mer än fördubblar våra investeringar under de kommande åren. Det handlar om att ersätta elnät som blivit gammalt, fortsätta den vädersäkring på landsbygden som vi inledde efter stormen Gudrun för elva år sedan och öka kapaciteten i de växande städerna. För att kunna finansiera alla dessa nödvändiga och viktiga projekt behöver vi därför höja priset med 9 procent för våra privatkunder.

Energimarknadsinspektionen bestämmer vilka intäkter alla svenska elnätsföretag får ha, och sättet att beräkna dessa tillåtna intäkter är samma för alla elnätsföretag. Intäkterna ska täcka skäliga kostnader för att driva verksamheten och utveckla elnäten så att de lever upp till kunders och samhällets krav, samt ge en rimlig avkastning. Det är denna tillåtna intäkt som ligger till grund för kundernas avgifter. Ingenting annat. Den kalkylränta som enligt regleringen ska täcka räntor på lån, skatter till staten och avkastning till ägare styrs av myndigheten och är i dagsläget på 4,53 procent.

Elnäten är avgörande för att alla delar av vårt samhälle ska fungera. Det är viktigt att de förvaltas väl.

David Bjurhall

Ansvarig för pris- och regleringsfrågor på Ellevio

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.