2016-05-24 15:22

2016-05-24 15:22

Alla borde kunna umgås med varandra

RELIGIONER:

Svar till signaturen Karlstadsbo (NWT 13/5):

Jag förmodar att du inte har riktigt grepp om vad du skriver. Kapitel 9 vers 5 i Koranen skriver om ”kristna munkars girighet”. Om det kan betraktas som hets mot folkgrupp betvivlar jag.

Koranen har sina rötter i gamla testamentet och skrevs ner i början på 600-talet. Några decennier tidigare grundades de första kristna klostren. De byggdes på stora markområden som mestadels donerades av kungar. Eftersom munkarna själva ville odla marken fördrev de ganska hänsynslöst bönderna som bodde där. Jag har själv besökt det sekulariserade klostret Marbach i Tyskland och där läst om detta. Det var chockerande att ta del av hur det gick till på den tiden. Jag kan tänka mig att ovan nämnda vers syftar på dessa händelser.

Angående hets mot folkgrupp: år 315 förklarade kejsar Konstantin omvändelse från kristendom till judendom som kapitalförbrytelse och både den omvände och omvändaren skulle straffas med döden. Hans söner var ännu värre: i Codex Theodosianus står det att judarna är fräcka, sedligt mindervärdiga, avskyvärda, smutsiga och så vidare – och att konvertering till judendomen ska straffas med elddöden för alla inblandade.

Biskoparna fram till cirka 300 e Kr nöjde sig med grova förolämpningar mot judarna, men efter Konstantin och hans söner övergick man även till handgripliga övergrepp samt började även bränna ner synagogor. Detta judehat inom kristendomen fortsatte i stor utsträckning och varierande utsvävningsgrader till efter andra världskriget.

Så den som sitter i glashus ska icke kasta sten!

Jag har studerat Bibeln, Koranen och judisk historielitteratur sedan 55 år tillbaka och kan inte förstå varför dessa tre religioner, som alla bygger på gamla testamentet, efter 2 000 respektive 1 400 år inte kan umgås med varandra på ett seriöst och respektfull sätt.

Låt muslimerna bygga sina moskéer, sluta att vandalisera synagogor och moskéer, och tänk på att kyrkor har byggts jorden runt – i många fall utan tillstånd från de berörda länderna

Tala respektfull och vänligt med varandra. Det är enda sättet att komma bort från de helt irrelevanta spänningar som splittrar de tre religionerna.

Döpt och konfirmerad

Svar till signaturen Karlstadsbo (NWT 13/5):

Jag förmodar att du inte har riktigt grepp om vad du skriver. Kapitel 9 vers 5 i Koranen skriver om ”kristna munkars girighet”. Om det kan betraktas som hets mot folkgrupp betvivlar jag.

Koranen har sina rötter i gamla testamentet och skrevs ner i början på 600-talet. Några decennier tidigare grundades de första kristna klostren. De byggdes på stora markområden som mestadels donerades av kungar. Eftersom munkarna själva ville odla marken fördrev de ganska hänsynslöst bönderna som bodde där. Jag har själv besökt det sekulariserade klostret Marbach i Tyskland och där läst om detta. Det var chockerande att ta del av hur det gick till på den tiden. Jag kan tänka mig att ovan nämnda vers syftar på dessa händelser.

Angående hets mot folkgrupp: år 315 förklarade kejsar Konstantin omvändelse från kristendom till judendom som kapitalförbrytelse och både den omvände och omvändaren skulle straffas med döden. Hans söner var ännu värre: i Codex Theodosianus står det att judarna är fräcka, sedligt mindervärdiga, avskyvärda, smutsiga och så vidare – och att konvertering till judendomen ska straffas med elddöden för alla inblandade.

Biskoparna fram till cirka 300 e Kr nöjde sig med grova förolämpningar mot judarna, men efter Konstantin och hans söner övergick man även till handgripliga övergrepp samt började även bränna ner synagogor. Detta judehat inom kristendomen fortsatte i stor utsträckning och varierande utsvävningsgrader till efter andra världskriget.

Så den som sitter i glashus ska icke kasta sten!

Jag har studerat Bibeln, Koranen och judisk historielitteratur sedan 55 år tillbaka och kan inte förstå varför dessa tre religioner, som alla bygger på gamla testamentet, efter 2 000 respektive 1 400 år inte kan umgås med varandra på ett seriöst och respektfull sätt.

Låt muslimerna bygga sina moskéer, sluta att vandalisera synagogor och moskéer, och tänk på att kyrkor har byggts jorden runt – i många fall utan tillstånd från de berörda länderna

Tala respektfull och vänligt med varandra. Det är enda sättet att komma bort från de helt irrelevanta spänningar som splittrar de tre religionerna.

Döpt och konfirmerad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.