2016-05-24 06:00

2016-05-24 06:00

Aktivera Civilförsvaret och Hemvärnet

SAMHÄLSSKYDD:

Den fällda Häglaredsmasten utanför Borås betecknas såsom ett högriskobjekt. Tidigare brann i Göteborg ett teknikhus vars utrustning var avsedd att dirigera tågtrafiken i de västra landsdelarna. Cyberangreppen mot svenska tidningar, kraftstationer som brunnit etcetera, har fått media att rubricera händelser av detta slag såsom tänkbara sabotage- och/eller terroristhandlingar.

Myndigheterna har tagit händelserna på största allvar och regeringen kommer sannolikt att uppmana Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att öka sina insatser lite här och var i landet. Allmänheten har upplysts om att antalet viktiga radio- och telemaster i landet är stort för att inte tala om alla kraftledningsstolpar och transformatorstationer från norr till söder. Frågan är hur en skärpt bevakning av alla landets högriskobjekt skall kunna åstadkommas.

Civilförsvaret och Hemvärnet, med anknytning till krigsmakten i landet var under efterkrigstiden organisationer med muskler. Dessa organisationer var och är i grunden avsedda att skydda, bevaka och stödja samhället under krissituationer.

Varför inte aktivera Civilförsvaret och Hemvärnet genom att låta dess personal träna bevakningstjänst vid våra högriskobjekt runt om i landet? Det vore ett gott och sannolikt effektivt resursutnyttjande och det skulle säkert lindra våra sabotagefobier en hel del.

Han på glasberget

Den fällda Häglaredsmasten utanför Borås betecknas såsom ett högriskobjekt. Tidigare brann i Göteborg ett teknikhus vars utrustning var avsedd att dirigera tågtrafiken i de västra landsdelarna. Cyberangreppen mot svenska tidningar, kraftstationer som brunnit etcetera, har fått media att rubricera händelser av detta slag såsom tänkbara sabotage- och/eller terroristhandlingar.

Myndigheterna har tagit händelserna på största allvar och regeringen kommer sannolikt att uppmana Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att öka sina insatser lite här och var i landet. Allmänheten har upplysts om att antalet viktiga radio- och telemaster i landet är stort för att inte tala om alla kraftledningsstolpar och transformatorstationer från norr till söder. Frågan är hur en skärpt bevakning av alla landets högriskobjekt skall kunna åstadkommas.

Civilförsvaret och Hemvärnet, med anknytning till krigsmakten i landet var under efterkrigstiden organisationer med muskler. Dessa organisationer var och är i grunden avsedda att skydda, bevaka och stödja samhället under krissituationer.

Varför inte aktivera Civilförsvaret och Hemvärnet genom att låta dess personal träna bevakningstjänst vid våra högriskobjekt runt om i landet? Det vore ett gott och sannolikt effektivt resursutnyttjande och det skulle säkert lindra våra sabotagefobier en hel del.

Han på glasberget

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.