2016-05-21 06:00

2016-05-21 06:00

Kristendom handlar inte om etikett utan om vad man är

RELIGION: Ett personligt ställningstagande

Signaturen Också Karlstadsbo (NWT 16/5) förefaller sakna elementär kunskap i kristen tro. Den som har läst Nya Testamentet vet att den kristna tron utgår från ett personligt ställningstagande och att den därför inte går att kollektivisera.

Kristendomen handlar inte om etikett – vad man säger sig vara – utan om innehåll – vad man faktiskt är. Att enbart säga ”Herre, Herre” räcker inte, utan det är de som följer Jesu bud som är hans efterföljare – så säger Jesus själv.

I det ingår även att inte dräpa. Att döda i Jesu namn är med andra ord en absurditet, som står i bjärt kontrast till Jesu kärlekslära. Så när signaturen Också Karlstadsbo helt riktigt påpekar att man inte ska blanda ihop terrorister med miljarder troende människor och i samma andetag hävdar att ”bland de värsta har de kristna varit som fortfarande dödar i Guds namn” – då undrar jag vad signaturen Också Karlstadsbo menar.

Är det inte just denna typ av sammanblandning som insändarskribenten i fråga vill undvika, eller...? Varför denna inkonsekvens?

Kjell

Signaturen Också Karlstadsbo (NWT 16/5) förefaller sakna elementär kunskap i kristen tro. Den som har läst Nya Testamentet vet att den kristna tron utgår från ett personligt ställningstagande och att den därför inte går att kollektivisera.

Kristendomen handlar inte om etikett – vad man säger sig vara – utan om innehåll – vad man faktiskt är. Att enbart säga ”Herre, Herre” räcker inte, utan det är de som följer Jesu bud som är hans efterföljare – så säger Jesus själv.

I det ingår även att inte dräpa. Att döda i Jesu namn är med andra ord en absurditet, som står i bjärt kontrast till Jesu kärlekslära. Så när signaturen Också Karlstadsbo helt riktigt påpekar att man inte ska blanda ihop terrorister med miljarder troende människor och i samma andetag hävdar att ”bland de värsta har de kristna varit som fortfarande dödar i Guds namn” – då undrar jag vad signaturen Också Karlstadsbo menar.

Är det inte just denna typ av sammanblandning som insändarskribenten i fråga vill undvika, eller...? Varför denna inkonsekvens?

Kjell

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.