2016-05-13 06:00

2016-05-13 06:00

Skapa en jämlik sjukvård!

ARVIKA: Nedmonteringen av sjukhuset har påbörjats

Sjukhuset i Arvika har hela västra Värmland som upptagningsområde. Landstingspolitikerna har försäkrat att akutsjukvården ska finnas kvar. Samtidigt har man tillsatt en kirurg som sjukvårdschef och en ortoped, chef för ortopedin i Värmland, som biträdande divisionschef för slutenvården i länet. Båda kommer från Centralsjukhuset. Är det dessa som ska fungera som bödlar åt akutsjukvården i Arvika?

De kan åberopa säkerhet och kvalitet utan att nämna ekonomi. Nedmonteringen har påbörjats genom nedläggning av akutkirurgin. Ingen konsekvensbeskrivning med säkerheten i fokus har gjorts. De stora riskerna och olägenheterna för akut sjuka har inte beaktats tillräckligt. Inte heller har man utarbetat några planer vad gäller logistiken.

Vi patienter har blivit brickor i ett spel. Vad kostar det inte i lidande och resurser om man blir akut sjuk under jourtid?

Man planerar också att slå ihop en kirurg- och en ortopedavdelning till en blandad avdelning. Då börjar också nedräkningen för ortopedin. Mums för storebror som under åren har velat lägga vantarna på resurser i Arvika.

Läkar- och sjuksköterskebristen finns här liksom på andra ställen, men det är viktigt att skapa goda förutsättningar. Fast det är enklare att lägga ner – och simsalabim så är akutsjukhusets saga slut! Man kastar ut ett köttben som kompensation genom att skapa en avdelning för dialys. Mycket bra, men det löser inte problemen.

Sjukhuset i Arvika har väl fungerande operations- och intensivvårdsavdelningar samt en röntgenavdelning med modern utrustning. Många kan vittna om lyckade operationer med fin eftervård utförd av kompetent, serviceinriktad och empatisk personal.

Centralsjukhuset har blivit en koloss på lerfötter, nu med Europas modernaste och flottaste operationsavdelning. Men vad hjälper det, när köerna bara växer? Samordningen kräver alltmer resurser, och det är inte alltid som den ena handen vet vad den andra gör. Störst är inte alltid bäst!

När det gäller säkerheten åberopar man bland annat ett fall i Arvika för några år sedan, men hur är det på Centralsjukhuset – är de befriade från felbehandlingar? Vi i Västvärmland är inte så dumma att vi inte förstår vad som är på gång. Så viktiga beslut som nedmontering av ett sjukhus måste till varje pris ske på ett sådant sätt att det, varken för personal eller befolkning, uppstår den minsta misstanke om revirtänkande.

De politiker och professionella som leder organisationen av sjukvården i Värmland får inte glömma bort att de är tillsatta för att skapa en jämlik sjukvård i hela länet, inte bara på Centralsjukhuset!

Upprörd och bekymrad

Sjukhuset i Arvika har hela västra Värmland som upptagningsområde. Landstingspolitikerna har försäkrat att akutsjukvården ska finnas kvar. Samtidigt har man tillsatt en kirurg som sjukvårdschef och en ortoped, chef för ortopedin i Värmland, som biträdande divisionschef för slutenvården i länet. Båda kommer från Centralsjukhuset. Är det dessa som ska fungera som bödlar åt akutsjukvården i Arvika?

De kan åberopa säkerhet och kvalitet utan att nämna ekonomi. Nedmonteringen har påbörjats genom nedläggning av akutkirurgin. Ingen konsekvensbeskrivning med säkerheten i fokus har gjorts. De stora riskerna och olägenheterna för akut sjuka har inte beaktats tillräckligt. Inte heller har man utarbetat några planer vad gäller logistiken.

Vi patienter har blivit brickor i ett spel. Vad kostar det inte i lidande och resurser om man blir akut sjuk under jourtid?

Man planerar också att slå ihop en kirurg- och en ortopedavdelning till en blandad avdelning. Då börjar också nedräkningen för ortopedin. Mums för storebror som under åren har velat lägga vantarna på resurser i Arvika.

Läkar- och sjuksköterskebristen finns här liksom på andra ställen, men det är viktigt att skapa goda förutsättningar. Fast det är enklare att lägga ner – och simsalabim så är akutsjukhusets saga slut! Man kastar ut ett köttben som kompensation genom att skapa en avdelning för dialys. Mycket bra, men det löser inte problemen.

Sjukhuset i Arvika har väl fungerande operations- och intensivvårdsavdelningar samt en röntgenavdelning med modern utrustning. Många kan vittna om lyckade operationer med fin eftervård utförd av kompetent, serviceinriktad och empatisk personal.

Centralsjukhuset har blivit en koloss på lerfötter, nu med Europas modernaste och flottaste operationsavdelning. Men vad hjälper det, när köerna bara växer? Samordningen kräver alltmer resurser, och det är inte alltid som den ena handen vet vad den andra gör. Störst är inte alltid bäst!

När det gäller säkerheten åberopar man bland annat ett fall i Arvika för några år sedan, men hur är det på Centralsjukhuset – är de befriade från felbehandlingar? Vi i Västvärmland är inte så dumma att vi inte förstår vad som är på gång. Så viktiga beslut som nedmontering av ett sjukhus måste till varje pris ske på ett sådant sätt att det, varken för personal eller befolkning, uppstår den minsta misstanke om revirtänkande.

De politiker och professionella som leder organisationen av sjukvården i Värmland får inte glömma bort att de är tillsatta för att skapa en jämlik sjukvård i hela länet, inte bara på Centralsjukhuset!

Upprörd och bekymrad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.