2016-05-12 06:00

2016-05-12 06:00

Kompetens premieras inte

HAMMARÖ KOMMUN: Meriterade undersköterskor ställs över

En ung kvinna, helt utan utbildning, får en fast tjänst som LSS-anställd (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) undersköterska – utan att ha varken LAS-dagar (Lagen om anställningsskydd) eller någon vidare lång arbetslivserfarenhet – med en månadslön på 24 000 kronor.

Hon tjänar därmed cirka 2 000 kronor mer varje månad än alla oss utbildade undersköterskor med cirka tio års erfarenhet av vår arbetsplats – och många fler år för övrigt inom vården. Varför får inte vi samma lön? Är inte vår kompetens och trofasthet värd något alls?

Dessutom har vi vikarier hos oss med många LAS-dagar och lång erfarenhet, i vissa fall 20 år, som ställer upp i ur och skur. Men de blev inte ens tillfrågade om tjänsten, den har inte ens varit utannonserad och de har inte ens vetat om att det har funnits en tjänst att söka...

Varför går en utan utbildning och erfarenhet före de som har hjälpt oss i vått och torrt? Och varför blev de aldrig erbjudna tjänsten? Hur kan det bli och få vara så här?

Sedan undrar jag vad som händer med alla de tomma tjänsterna i poolen som aldrig tillsätts? Vi ordinarie går på knäna! Både vi och kommunen behöver fler fastanställda poolvikarier. Anställ dem vi redan har och vill ha kvar, innan de lämnar oss för en arbetsgivare som visar uppskattning för deras jobb. Det finns ju flera platser som står tomma.

Anställd

En ung kvinna, helt utan utbildning, får en fast tjänst som LSS-anställd (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) undersköterska – utan att ha varken LAS-dagar (Lagen om anställningsskydd) eller någon vidare lång arbetslivserfarenhet – med en månadslön på 24 000 kronor.

Hon tjänar därmed cirka 2 000 kronor mer varje månad än alla oss utbildade undersköterskor med cirka tio års erfarenhet av vår arbetsplats – och många fler år för övrigt inom vården. Varför får inte vi samma lön? Är inte vår kompetens och trofasthet värd något alls?

Dessutom har vi vikarier hos oss med många LAS-dagar och lång erfarenhet, i vissa fall 20 år, som ställer upp i ur och skur. Men de blev inte ens tillfrågade om tjänsten, den har inte ens varit utannonserad och de har inte ens vetat om att det har funnits en tjänst att söka...

Varför går en utan utbildning och erfarenhet före de som har hjälpt oss i vått och torrt? Och varför blev de aldrig erbjudna tjänsten? Hur kan det bli och få vara så här?

Sedan undrar jag vad som händer med alla de tomma tjänsterna i poolen som aldrig tillsätts? Vi ordinarie går på knäna! Både vi och kommunen behöver fler fastanställda poolvikarier. Anställ dem vi redan har och vill ha kvar, innan de lämnar oss för en arbetsgivare som visar uppskattning för deras jobb. Det finns ju flera platser som står tomma.

Anställd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.