2016-05-07 06:00

2016-05-07 06:00

Så här löser vi läkarbristen

SVERIGE:

Det finns idag ett antal högt utbildade läkare och sjuksköterskor bland våra invandrade. En del har fått asyl och läser nu svenska för att så småningom hoppas få Svensk legitimation, en del har fortfarande inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Ett av sjukvårdens stora problem är bristen på läkare och sköterskor speciellt utanför storstäderna och speciellt på små orter som Torsby och Arvika. Ett av argumenten för ökad invandring är att dessa högutbildade människor skall vara den hjälp vi behöver för att kunna lösa sjukvårdskrisen. Jag har två mycket allvarliga invändningar mot detta.

Brist på personal. Detta borde ju vara lätt avhjälpt med att öka antalet utbildningsplatser. Varför gör man inte detta? Det kan väl aldrig vara så att det inte finns tillräckligt duktiga studenter i vårt land eller att läkarna själva bromsar mer utbildningsplatser för att ha en god arbetsmarknad. Enligt Euro Health Consumer Index (år 13) låg vi på 11 plats bland 35 länder inom EU vad gäller patientinformation, behandlingsresultat och tillgång till läkemedel. När det gäller väntetider är det bara jumbon Serbien och Lettland, som har lika långa väntetider som Sverige. Alla nordiska länder låg före oss och lilla Island med ungefär lika många invånare som Värmland låg i topp. Vi får skämmas

Utbilda våra invandrare. Det lär ta 7-8 år innan en Syriansk läkare får sin Svenska legitimation. Något snabbspår tror jag inte på. Det mest allvarliga är dock den moraliska sidan. Freden kommer så småningom till Syrien. Krig varar inte i evigheter eftersom de krigförande parterna helt enkelt inte orkar att kriga eller att en part ”vinner”. Det ”normala” kriget brukar vara över på 5-7 år men det finns exempel på mer långvariga krig men de är inte så många. Både under och efter kriget har de krigförande länderna behov av högt kvalificerad persona som både hjälper till att minimera skadorna och speciellt bygga upp landet igen. I Syriens fall är det uppenbart att Syrianska läkare och sköterskor i första hand skall hjälpa Syrien istället för att hjälpa oss Svenskar med våra triviala små sår (i Jämförelser med skador i ett krigshärjat land). Om Sverige skulle råka i krig kan man ju spekulera i vad våra läkare skulle göra, skulle de ta familjen med sig och fly istället för att stanna kvar och hjälpa krigets offer. Ännu mer skamligt vore om de stack själva och lämnade kvinnor och barn kvar.

Syrien måste ha samma hjälp som Tyskland fick efter 1 världskriget genom Marshallhjälpen. Marshallhjälpen till kom på USA:s initiativ eftersom USA inte kunde sälja sina produkter i det krigshärjade Europa och då blev lösningen, bygg upp Tyskland så vi får avsättning för våra varor. Detta lyckades över förväntan och Sverige och EU måste kopiera konceptet med hjälp till Syrien på plats istället för att försöka göra Svenskar av Syrier. Ett rikt och stabilt Syrien har vi alla nytta av.

Låter det som SD. Ja, ja men även blind höna kan hitta ett korn

Gustav

Det finns idag ett antal högt utbildade läkare och sjuksköterskor bland våra invandrade. En del har fått asyl och läser nu svenska för att så småningom hoppas få Svensk legitimation, en del har fortfarande inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Ett av sjukvårdens stora problem är bristen på läkare och sköterskor speciellt utanför storstäderna och speciellt på små orter som Torsby och Arvika. Ett av argumenten för ökad invandring är att dessa högutbildade människor skall vara den hjälp vi behöver för att kunna lösa sjukvårdskrisen. Jag har två mycket allvarliga invändningar mot detta.

Brist på personal. Detta borde ju vara lätt avhjälpt med att öka antalet utbildningsplatser. Varför gör man inte detta? Det kan väl aldrig vara så att det inte finns tillräckligt duktiga studenter i vårt land eller att läkarna själva bromsar mer utbildningsplatser för att ha en god arbetsmarknad. Enligt Euro Health Consumer Index (år 13) låg vi på 11 plats bland 35 länder inom EU vad gäller patientinformation, behandlingsresultat och tillgång till läkemedel. När det gäller väntetider är det bara jumbon Serbien och Lettland, som har lika långa väntetider som Sverige. Alla nordiska länder låg före oss och lilla Island med ungefär lika många invånare som Värmland låg i topp. Vi får skämmas

Utbilda våra invandrare. Det lär ta 7-8 år innan en Syriansk läkare får sin Svenska legitimation. Något snabbspår tror jag inte på. Det mest allvarliga är dock den moraliska sidan. Freden kommer så småningom till Syrien. Krig varar inte i evigheter eftersom de krigförande parterna helt enkelt inte orkar att kriga eller att en part ”vinner”. Det ”normala” kriget brukar vara över på 5-7 år men det finns exempel på mer långvariga krig men de är inte så många. Både under och efter kriget har de krigförande länderna behov av högt kvalificerad persona som både hjälper till att minimera skadorna och speciellt bygga upp landet igen. I Syriens fall är det uppenbart att Syrianska läkare och sköterskor i första hand skall hjälpa Syrien istället för att hjälpa oss Svenskar med våra triviala små sår (i Jämförelser med skador i ett krigshärjat land). Om Sverige skulle råka i krig kan man ju spekulera i vad våra läkare skulle göra, skulle de ta familjen med sig och fly istället för att stanna kvar och hjälpa krigets offer. Ännu mer skamligt vore om de stack själva och lämnade kvinnor och barn kvar.

Syrien måste ha samma hjälp som Tyskland fick efter 1 världskriget genom Marshallhjälpen. Marshallhjälpen till kom på USA:s initiativ eftersom USA inte kunde sälja sina produkter i det krigshärjade Europa och då blev lösningen, bygg upp Tyskland så vi får avsättning för våra varor. Detta lyckades över förväntan och Sverige och EU måste kopiera konceptet med hjälp till Syrien på plats istället för att försöka göra Svenskar av Syrier. Ett rikt och stabilt Syrien har vi alla nytta av.

Låter det som SD. Ja, ja men även blind höna kan hitta ett korn

Gustav

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.