2016-05-02 06:00

2016-05-02 06:00

Fågelsången har dött ut

KARLSTAD: Tyst vår vid Kroppkärrssjön

Vad har hänt med fågellivet i och omkring Kroppkärrssjön i Karlstad? Under min morgonpromenad den 19 april längs sjön kunde jag observera och höra ett rikt fågelliv, främst på och omkring vassholmarna. Under motsvarande promenad tre dagar senare var det totalt tyst... Bortsett från någon enstaka sothöna fanns det inga kvarvarande fåglar inom synhåll: varken några gäss, änder eller måsar.

På morgonen den 19 april kunde jag iaktta hur en person i en båt rodde omkring bland vassholmarna, vad denna person nu kan ha gjort där. Har möjligen någon gjort en liknande observation och eventuellt hunnit se mer i detalj vad som pågick?

Dessutom har alla småfåglar – typ talgoxar, sparvar och mesar – försvunnit från villaområdena flera hundra meter från sjön. Man får lyssna noggrant för att kunna höra något fågelliv överhuvudtaget. Tystnaden från själva sjön har spritt sig...

Vet någon, kanske personal vid kommunen, vad som har hänt? Har det pågått fågelbekämpning i någon form? Naturligt är det i alla fall inte!

Undrande naturvän

Vad har hänt med fågellivet i och omkring Kroppkärrssjön i Karlstad? Under min morgonpromenad den 19 april längs sjön kunde jag observera och höra ett rikt fågelliv, främst på och omkring vassholmarna. Under motsvarande promenad tre dagar senare var det totalt tyst... Bortsett från någon enstaka sothöna fanns det inga kvarvarande fåglar inom synhåll: varken några gäss, änder eller måsar.

På morgonen den 19 april kunde jag iaktta hur en person i en båt rodde omkring bland vassholmarna, vad denna person nu kan ha gjort där. Har möjligen någon gjort en liknande observation och eventuellt hunnit se mer i detalj vad som pågick?

Dessutom har alla småfåglar – typ talgoxar, sparvar och mesar – försvunnit från villaområdena flera hundra meter från sjön. Man får lyssna noggrant för att kunna höra något fågelliv överhuvudtaget. Tystnaden från själva sjön har spritt sig...

Vet någon, kanske personal vid kommunen, vad som har hänt? Har det pågått fågelbekämpning i någon form? Naturligt är det i alla fall inte!

Undrande naturvän

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.