2016-04-30 06:00

2016-04-30 06:00

Tabu att byta parti

POLITIK: Engagera dig tidigt eller bli bortglömd

Visste du att alla dagens partiledare har varit politiskt engagerade ända sedan de var unga? Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och så vidare – det är samma sak.

En annan sak som alla partiledare har gemensamt är att de aldrig har bytt parti. De har alltid varit partitrogna, från det tidiga engagemanget i respektive partiers ungdomsföreningar och vidare uppåt i den politiska karriären.

Slutsatsen man kan dra av detta är att det praktiskt taget är omöjligt att bli partiledare utan att ha startat sin politiska karriär som ung, eller om man någon gång i livet byter parti.

Är detta då ett problem? Ja, det tycker i alla fall jag. Varför ska man behöva vara engagerad i ett parti redan som ung för att kunna bli partiledare? Personligen anser jag att det är kompetens och kunskap som bör avgöra detta och hur långt man ska kunna nå i samhället. Det är också ett problem att man inte kan byta politiskt parti, utan att det skadar den egna politiska karriären.

Varför ska det över huvud taget spela någon roll? Det är väl snarare i många fall en fördel eftersom det visar på en personlig utveckling – på att man lättare kan föreställa sig hur andra människor tänker, tycker och resonerar. Det är något som borde vara väldigt bra för en politiker att kunna, kan man ju tycka. En politikers jobb går ju till stor del ut på att försöka förstå andra människor, eller har jag fattat det hela fel?

Marcus Henriksson

Visste du att alla dagens partiledare har varit politiskt engagerade ända sedan de var unga? Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och så vidare – det är samma sak.

En annan sak som alla partiledare har gemensamt är att de aldrig har bytt parti. De har alltid varit partitrogna, från det tidiga engagemanget i respektive partiers ungdomsföreningar och vidare uppåt i den politiska karriären.

Slutsatsen man kan dra av detta är att det praktiskt taget är omöjligt att bli partiledare utan att ha startat sin politiska karriär som ung, eller om man någon gång i livet byter parti.

Är detta då ett problem? Ja, det tycker i alla fall jag. Varför ska man behöva vara engagerad i ett parti redan som ung för att kunna bli partiledare? Personligen anser jag att det är kompetens och kunskap som bör avgöra detta och hur långt man ska kunna nå i samhället. Det är också ett problem att man inte kan byta politiskt parti, utan att det skadar den egna politiska karriären.

Varför ska det över huvud taget spela någon roll? Det är väl snarare i många fall en fördel eftersom det visar på en personlig utveckling – på att man lättare kan föreställa sig hur andra människor tänker, tycker och resonerar. Det är något som borde vara väldigt bra för en politiker att kunna, kan man ju tycka. En politikers jobb går ju till stor del ut på att försöka förstå andra människor, eller har jag fattat det hela fel?

Marcus Henriksson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.