2016-04-30 06:00

2016-04-30 06:00

Ökad vårdtyngd på avdelningarna

CENTRALSJUKHUSET: Psykiatri

Svar till signaturen Orolig värmlänning (nwt.se 25/4):

Först och främst vill jag tacka för att du delar med dig av din och din anhöriges erfarenheter av vården på den psykiatriska intensivvårdsavdelningen – piva, avdelning 41 – vid Centralsjukhuset i Karlstad, CSK. Jag jobbar på en annan avdelning i psykiatrihuset men känner de flesta väl som jobbar på avdelning 41 och vet att de gör ett kanonjobb. Så roligt att de får höra det också.

Tyvärr har vi kommit till det läget att vi måste stänga ytterligare en avdelning i sommar och därmed förlorar vi 18 akutvårdsplatser. Sex av dessa platser stängs redan nästa vecka men planeras att öppnas igen den 4 september. Däremot kommer vi fortsätta att ge psykiatrisk intensivvård under denna period på övriga avdelningar, tillsammans med våra kolleger från piva. Personalen från piva är tillfälligt placerad på övriga avdelningar, de flesta kom till en avdelning som de valde själva. Bristen på sjuksköterskor är anledningen till att ledningen har tagit beslut om en temporär stängning. Med endast tre anställda sjuksköterskor kan ledningen inte erbjuda en bra arbetsmiljö då övertid är ett måste och veckovilan alltför sällan kan tas ut. Inte ens dygnsvilan kan säkras med endast tre sjuksköterskor och det har varit svårt att rekrytera nya medarbetare under flera år och personalomsättningen har varit hög. Med dessa fakta känns det inte alls svårt att förstå ledningens beslut.

Den genomsnittliga vårdtiden per patient är mindre än tre dygn på piva, därefter flyttas patienten till en avdelning som har den inriktning som motsvarar patientens behov. Under perioden som nu piva är stängt kommer patienten från första dagen att vårdas på den vårdavdelning som han/hon tidigare skulle ha flyttats till från piva. Personalen på dessa avdelningar har utbildning, kunskap och lång erfarenhet av att vårda patienter med behov av psykiatrisk intensivvård. Vi kommer dessutom ha en högre bemanning på avdelningarna vilket innebär att vi lätt kan omfördela våra insatser för att tillgodose alla patienters behov.

Att piva nu stänger kommer inte påverka de patienter som behöver pivavård. Däremot kommer bristen på vårdplatser att bli ett problem och vi kommer få en ökad vårdtyngd på avdelningarna med överbeläggningar. Sommaren i sig brukar innebära en ökad vårdtyngd då bland annat vardagen för våra patienter förändras när anhöriga, vänner och vårdpersonal tar ledigt och åker bort. Kvar hemma blir mannen med ångest och kvinnan med vanföreställningar och ingen i deras närhet som ser att de behöver stöd och omsorg.

Kollegan

Svar till signaturen Orolig värmlänning (nwt.se 25/4):

Först och främst vill jag tacka för att du delar med dig av din och din anhöriges erfarenheter av vården på den psykiatriska intensivvårdsavdelningen – piva, avdelning 41 – vid Centralsjukhuset i Karlstad, CSK. Jag jobbar på en annan avdelning i psykiatrihuset men känner de flesta väl som jobbar på avdelning 41 och vet att de gör ett kanonjobb. Så roligt att de får höra det också.

Tyvärr har vi kommit till det läget att vi måste stänga ytterligare en avdelning i sommar och därmed förlorar vi 18 akutvårdsplatser. Sex av dessa platser stängs redan nästa vecka men planeras att öppnas igen den 4 september. Däremot kommer vi fortsätta att ge psykiatrisk intensivvård under denna period på övriga avdelningar, tillsammans med våra kolleger från piva. Personalen från piva är tillfälligt placerad på övriga avdelningar, de flesta kom till en avdelning som de valde själva. Bristen på sjuksköterskor är anledningen till att ledningen har tagit beslut om en temporär stängning. Med endast tre anställda sjuksköterskor kan ledningen inte erbjuda en bra arbetsmiljö då övertid är ett måste och veckovilan alltför sällan kan tas ut. Inte ens dygnsvilan kan säkras med endast tre sjuksköterskor och det har varit svårt att rekrytera nya medarbetare under flera år och personalomsättningen har varit hög. Med dessa fakta känns det inte alls svårt att förstå ledningens beslut.

Den genomsnittliga vårdtiden per patient är mindre än tre dygn på piva, därefter flyttas patienten till en avdelning som har den inriktning som motsvarar patientens behov. Under perioden som nu piva är stängt kommer patienten från första dagen att vårdas på den vårdavdelning som han/hon tidigare skulle ha flyttats till från piva. Personalen på dessa avdelningar har utbildning, kunskap och lång erfarenhet av att vårda patienter med behov av psykiatrisk intensivvård. Vi kommer dessutom ha en högre bemanning på avdelningarna vilket innebär att vi lätt kan omfördela våra insatser för att tillgodose alla patienters behov.

Att piva nu stänger kommer inte påverka de patienter som behöver pivavård. Däremot kommer bristen på vårdplatser att bli ett problem och vi kommer få en ökad vårdtyngd på avdelningarna med överbeläggningar. Sommaren i sig brukar innebära en ökad vårdtyngd då bland annat vardagen för våra patienter förändras när anhöriga, vänner och vårdpersonal tar ledigt och åker bort. Kvar hemma blir mannen med ångest och kvinnan med vanföreställningar och ingen i deras närhet som ser att de behöver stöd och omsorg.

Kollegan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.