2016-04-30 06:00

2016-04-30 06:00

Internationella astmadagen

RÖKNING:

Den 3 maj är det internationella astmadagen. Astma är ett osynligt handikapp som ofta negligeras av omgivningen, inte minst när det gäller rökning. Det syns inte utanpå oss att vi inte tål att utsättas för andra människors tobaksrök, men vi begränsas starkt av att inte kunna vistas på allmän plats på samma villkor som andra och är i stort behov av ett betydligt starkare skydd från samhällets sida än vi får idag.

För att tillgängliggöra allmän plats och möjliggöra tillträde till offentliga lokaler även för oss, måste vi få lagstadgad rätt att slippa utsättas för passiv rökning. De allra viktigaste områdena att få helt rökfria torde vara vid sjukhus, vårdcentraler, tandkliniker, apotek, gymnasieskolor, lärosäten och livsmedelsaffärer. Att kunna ta oss till och från dessa med buss, bil eller cykel utan att utsättas för tobaksrök vid busshållplatser, bilparkeringar eller cykelställ är livsviktigt för oss som lider av astma.

Vad gäller rökandet vid busshållplatser, så är detta ett problem även om rökaren står mol allena vid hållplatsen eftersom det är fullkomligt olidligt för passagerare som inte tål rök om det kommer ombord en person som nyligen rökt och därmed andas ut dessa ångor i bussen. Det samma gäller för alla inomhusmiljöer som blir kontaminerade av tobaksrök, men koncentrationen blir givetvis högre i ett mindre utrymme som i en buss eller hiss.

Eftersom många rökare inte tycks förmå förstå hur illa deras rök skadar andra behöver vi förbud för att skydda oss som inte tål röken. Det gynnar även rökare eftersom rökning inte är bra för någon.

Fru Astma

Den 3 maj är det internationella astmadagen. Astma är ett osynligt handikapp som ofta negligeras av omgivningen, inte minst när det gäller rökning. Det syns inte utanpå oss att vi inte tål att utsättas för andra människors tobaksrök, men vi begränsas starkt av att inte kunna vistas på allmän plats på samma villkor som andra och är i stort behov av ett betydligt starkare skydd från samhällets sida än vi får idag.

För att tillgängliggöra allmän plats och möjliggöra tillträde till offentliga lokaler även för oss, måste vi få lagstadgad rätt att slippa utsättas för passiv rökning. De allra viktigaste områdena att få helt rökfria torde vara vid sjukhus, vårdcentraler, tandkliniker, apotek, gymnasieskolor, lärosäten och livsmedelsaffärer. Att kunna ta oss till och från dessa med buss, bil eller cykel utan att utsättas för tobaksrök vid busshållplatser, bilparkeringar eller cykelställ är livsviktigt för oss som lider av astma.

Vad gäller rökandet vid busshållplatser, så är detta ett problem även om rökaren står mol allena vid hållplatsen eftersom det är fullkomligt olidligt för passagerare som inte tål rök om det kommer ombord en person som nyligen rökt och därmed andas ut dessa ångor i bussen. Det samma gäller för alla inomhusmiljöer som blir kontaminerade av tobaksrök, men koncentrationen blir givetvis högre i ett mindre utrymme som i en buss eller hiss.

Eftersom många rökare inte tycks förmå förstå hur illa deras rök skadar andra behöver vi förbud för att skydda oss som inte tål röken. Det gynnar även rökare eftersom rökning inte är bra för någon.

Fru Astma

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.