2016-04-30 06:00

2016-04-30 06:00

Frågor angående länsmuseet

VÄRMLAND:

Enligt vad som framgått i pressen så pågår just nu en nedmontering av basutställningarna i den nyare delen av Värmlands museum. Tydligen kommer det att skapa stora utställningsytor som till stor del riskerar att gapa tomma för obestämd tid framöver, för det krävs enligt tidigare uttalande av museets chef ett tillskott i storleksordningen 45–55 miljoner kronor för att fylla ytorna med nya utställningar och allt vad det drar med sig.

En kraftig nedgång i besöksantalet, från att ha varit ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer, är nog att förvänta när upplevelserna minskas, med till stor del tomma ytor. Det är troligen nödvändigt att delvis förnya, men varför påbörja rivningen innan det finns budget att bygga upp nytt? Varför vidtas så omfattande åtgärder på en gång? Vore det inte bättre att förnya allteftersom budgeten medgav det? Är det verkligen realistiskt av ledningen att tro att de under överskådlig tid kommer att lyckas med att få ihop ett så stort tillskott? Ledningen lyckades ju inte ens med att få fram cirka 3 miljoner kronor fram till 2019 för att täcka förväntad budgetbrist. Därför blev det en omorganisation, som innebar att en hel del av personalen blev uppsagd. Och man kan läsa i media att med så kallad kompetensväxling kommer nya tjänster att tillsättas, tjänster som lönemässigt sammantaget troligen vida kommer att överstiga lönerna till den personal som fick gå. Blir det någon besparing då?

Något annat svar än ett väl förberett och tillrättalagt upprepande av ledningen än man kan läsa tidigare, förväntar jag mig inte att få, en ledning som förövrigt består av fem–sex chefer för att leda den nya organisationens medarbetare på 30–35 stycken...?

Funderaren

Enligt vad som framgått i pressen så pågår just nu en nedmontering av basutställningarna i den nyare delen av Värmlands museum. Tydligen kommer det att skapa stora utställningsytor som till stor del riskerar att gapa tomma för obestämd tid framöver, för det krävs enligt tidigare uttalande av museets chef ett tillskott i storleksordningen 45–55 miljoner kronor för att fylla ytorna med nya utställningar och allt vad det drar med sig.

En kraftig nedgång i besöksantalet, från att ha varit ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer, är nog att förvänta när upplevelserna minskas, med till stor del tomma ytor. Det är troligen nödvändigt att delvis förnya, men varför påbörja rivningen innan det finns budget att bygga upp nytt? Varför vidtas så omfattande åtgärder på en gång? Vore det inte bättre att förnya allteftersom budgeten medgav det? Är det verkligen realistiskt av ledningen att tro att de under överskådlig tid kommer att lyckas med att få ihop ett så stort tillskott? Ledningen lyckades ju inte ens med att få fram cirka 3 miljoner kronor fram till 2019 för att täcka förväntad budgetbrist. Därför blev det en omorganisation, som innebar att en hel del av personalen blev uppsagd. Och man kan läsa i media att med så kallad kompetensväxling kommer nya tjänster att tillsättas, tjänster som lönemässigt sammantaget troligen vida kommer att överstiga lönerna till den personal som fick gå. Blir det någon besparing då?

Något annat svar än ett väl förberett och tillrättalagt upprepande av ledningen än man kan läsa tidigare, förväntar jag mig inte att få, en ledning som förövrigt består av fem–sex chefer för att leda den nya organisationens medarbetare på 30–35 stycken...?

Funderaren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.