2016-04-29 06:00

2016-04-29 06:00

Många genrer att välja på

MUSIK: Punk, jazz, blues, klassiskt, visor, country et cetera...

I NWT publiceras med jämna mellanrum albumrecensioner på sidorna Ny musik. Jag höjer ofta på ögonbrynen när jag läser recensionerna eftersom de är ensidigt inriktade på en speciell musikgenre.

Medelåldern för NWT:s läsare är närmare 60 år, enligt tidningsundersökningar som är gjorda av bland annat SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Bortåt tre fjärdedelar av läsarna är uppemot 70 år – men recensionerna riktar sig till en mycket yngre publik. Fredag den 22 april var fördelningen den här: tre pop, tre rock och en vardera av punkrock, metal, black metal och americana. Så här ser det ut vid varje recensionstillfälle.

Var finns andra musikgenrer som jazz, blues, klassisk musik, opera, folkmusik, visor, country et cetera? Visst ska ny musik inom pop, rock, metal och liknande recenseras, men jag efterlyser en bredare musikpresentation. Jag är helt säker på att det skulle uppskattas av NWT:s läsare. Vad säger ansvarig nöjesredaktör?

Gary Bergqvist

Hammarö

Svar direkt:

NWT presenterar i regel runt tio albumrecensioner varje vecka. Om vi utgår från förra veckan, som du gör, så skriver vi då om sex genres. Det tycker jag är en bra spridning.

När det gäller musik så tycker jag att det är mer intressant att prata om bredd än ålder – punkarna har passerat 50 och Spotifyungdomen väljer lika gärna Eminem som Vikingarna. Så att viss musik bara skulle appellera till en viss ålder känns med dagens tillgänglighet förlegat.

Och visst skriver vi om folkmusik – senast veckan innan den som du har valt som exempel. När det gäller den klassiska musiken samt opera brukar den i regel hamna på tidningens kultursidor. Country är ett vitt begrepp i dag som ofta byts ut mot americana och det är väldigt sällan som veckans recensioner inte innehåller något dylikt. Jazzen och visan är ofta med, men det är samtidigt så att smal musik, oavsett gäller det subgenres av dödsmetall eller swing, ibland får stryka på foten för musik som har en större målgrupp.

Har musiken Värmlandskoppling försöker vi täcka upp i möjligaste mån oavsett genre eller målgrupp.

Carl Edlom

Nöjesredaktör

I NWT publiceras med jämna mellanrum albumrecensioner på sidorna Ny musik. Jag höjer ofta på ögonbrynen när jag läser recensionerna eftersom de är ensidigt inriktade på en speciell musikgenre.

Medelåldern för NWT:s läsare är närmare 60 år, enligt tidningsundersökningar som är gjorda av bland annat SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Bortåt tre fjärdedelar av läsarna är uppemot 70 år – men recensionerna riktar sig till en mycket yngre publik. Fredag den 22 april var fördelningen den här: tre pop, tre rock och en vardera av punkrock, metal, black metal och americana. Så här ser det ut vid varje recensionstillfälle.

Var finns andra musikgenrer som jazz, blues, klassisk musik, opera, folkmusik, visor, country et cetera? Visst ska ny musik inom pop, rock, metal och liknande recenseras, men jag efterlyser en bredare musikpresentation. Jag är helt säker på att det skulle uppskattas av NWT:s läsare. Vad säger ansvarig nöjesredaktör?

Gary Bergqvist

Hammarö

Svar direkt:

NWT presenterar i regel runt tio albumrecensioner varje vecka. Om vi utgår från förra veckan, som du gör, så skriver vi då om sex genres. Det tycker jag är en bra spridning.

När det gäller musik så tycker jag att det är mer intressant att prata om bredd än ålder – punkarna har passerat 50 och Spotifyungdomen väljer lika gärna Eminem som Vikingarna. Så att viss musik bara skulle appellera till en viss ålder känns med dagens tillgänglighet förlegat.

Och visst skriver vi om folkmusik – senast veckan innan den som du har valt som exempel. När det gäller den klassiska musiken samt opera brukar den i regel hamna på tidningens kultursidor. Country är ett vitt begrepp i dag som ofta byts ut mot americana och det är väldigt sällan som veckans recensioner inte innehåller något dylikt. Jazzen och visan är ofta med, men det är samtidigt så att smal musik, oavsett gäller det subgenres av dödsmetall eller swing, ibland får stryka på foten för musik som har en större målgrupp.

Har musiken Värmlandskoppling försöker vi täcka upp i möjligaste mån oavsett genre eller målgrupp.

Carl Edlom

Nöjesredaktör

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.