2016-04-27 06:00

2016-04-27 06:00

Kommunen bör ta ansvaret

FÖRMYNDERI: Systemet med gode män rymmer risker

Länsstyrelsen kräver att överförmyndare/överförmyndarnämnd ska göra en polisanmälan när en god man/förvaltare misstänks ha begått brott. Eva von Schéele, jurist på Sveriges kommuner och landsting (SKL), svarar med att ”det kan bli svårt att få tag i gode män om de vet att de kan bli polisanmälda”.

Jag hoppas att man väljer att blir god man/förvaltare på andra grunder än att försöka lura redan utsatta människor. Är man ärlig så riskerar man ju ingen polisanmälan, och de som känner att det är betungande att riskera att bli polisanmäld kanske i så fall inte ska ta på sig sådana uppdrag.

Det bästa för personer som är i behov av någon som tar hand om deras ekonomier vore professionella handläggare inom kommunen och där kommunen är direkt betalningsansvarig vid förskingring.

I min hemkommun finns flera exempel på förskingring. Någon blev straffad medan andra slapp undan på grund av att åtalet lades ned. Att vara god man/förvaltare verkar med dagens system vara näst intill riskfritt, om man är ute i onda avsikter för att berika sig själv.

Gunilla Magnusson

Forshaga

Länsstyrelsen kräver att överförmyndare/överförmyndarnämnd ska göra en polisanmälan när en god man/förvaltare misstänks ha begått brott. Eva von Schéele, jurist på Sveriges kommuner och landsting (SKL), svarar med att ”det kan bli svårt att få tag i gode män om de vet att de kan bli polisanmälda”.

Jag hoppas att man väljer att blir god man/förvaltare på andra grunder än att försöka lura redan utsatta människor. Är man ärlig så riskerar man ju ingen polisanmälan, och de som känner att det är betungande att riskera att bli polisanmäld kanske i så fall inte ska ta på sig sådana uppdrag.

Det bästa för personer som är i behov av någon som tar hand om deras ekonomier vore professionella handläggare inom kommunen och där kommunen är direkt betalningsansvarig vid förskingring.

I min hemkommun finns flera exempel på förskingring. Någon blev straffad medan andra slapp undan på grund av att åtalet lades ned. Att vara god man/förvaltare verkar med dagens system vara näst intill riskfritt, om man är ute i onda avsikter för att berika sig själv.

Gunilla Magnusson

Forshaga

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.