2016-04-27 06:00

2016-04-27 06:00

Hörselskadade pekas ut som besparingsmöjlighet

KARLSTADS KOMMUN: Trots två förelägganden av Skolinspektionen...Orolig vårdnadshavare

SKOLLAGEN.

Hörselskadade barn är en utsatt grupp i samhället. Som kommun har Karlstad ett ansvar för att alla elever kan nå så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar. För många hörselskadade barn är en liten klass nödvändigt för att ha möjlighet att nå målen på det sätt som skollagen säger.

Att peka ut en elev med funktionsnedsättning som en besparingsmöjlighet är mycket anmärkningsvärt och måste anses gå stick i stäv inte bara med skollagen utan också med kommunens skyldighet att ha ett barnperspektiv och att agera i linje med konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Familjen tvingas då att välja mellan att acceptera en skollösning som de vet inte fungerar bra för barnen eller att flytta till en kommun där det finns en tillgänglig skola. Båda valen innebär stora påfrestningar.

Argumentet för att göra större klasser på Frödingskolan är ett besparingsbehov. Frödingskolan har tidigare fått två förelägganden av Skolinspektionen vad gäller särskilt stöd, både 2014 och 2015. Ändå fortsätter Karlstads kommun att spara pengar på bekostnad av funktionshindrade barn.

Kommunen borde ge hörselskadade barn en godtagbar utbildningssituation. 2012 lovade kommunen hörselspår vilket innebär en liten undervisningsgrupp. Om gruppen blir större än elva elever blir det nästan omöjligt att hänga med i ett samtal för de hörselskadade barnen.

Hörselskadade barn är en utsatt grupp i samhället. Som kommun har Karlstad ett ansvar för att alla elever kan nå så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar. För många hörselskadade barn är en liten klass nödvändigt för att ha möjlighet att nå målen på det sätt som skollagen säger.

Att peka ut en elev med funktionsnedsättning som en besparingsmöjlighet är mycket anmärkningsvärt och måste anses gå stick i stäv inte bara med skollagen utan också med kommunens skyldighet att ha ett barnperspektiv och att agera i linje med konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Familjen tvingas då att välja mellan att acceptera en skollösning som de vet inte fungerar bra för barnen eller att flytta till en kommun där det finns en tillgänglig skola. Båda valen innebär stora påfrestningar.

Argumentet för att göra större klasser på Frödingskolan är ett besparingsbehov. Frödingskolan har tidigare fått två förelägganden av Skolinspektionen vad gäller särskilt stöd, både 2014 och 2015. Ändå fortsätter Karlstads kommun att spara pengar på bekostnad av funktionshindrade barn.

Kommunen borde ge hörselskadade barn en godtagbar utbildningssituation. 2012 lovade kommunen hörselspår vilket innebär en liten undervisningsgrupp. Om gruppen blir större än elva elever blir det nästan omöjligt att hänga med i ett samtal för de hörselskadade barnen.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.