2016-04-27 06:00

2016-04-27 06:00

Det kyrkliga ordkriget om homofobi har infekterat pågående biskopsval

VÄRMLAND: Förre domprosten Harry Nyberg ger sig in i debatten

Lars Gårdfeldt, präst i Svenska kyrkan i Göteborg, ifrågasätter om Karin Johannesson, biskopskandidat i Karlstads stift, är homofob: En person som aktivt har motarbetat homosexuellas lika rättigheter bör inte få en ny maktposition i Svenska kyrkan, säger Lars Gårdfeldt i Sveriges Radio Värmland. (Se även nwt.se 20/4 och NWT 21/4; redaktionens anmärkning.)

Jag satt själv med vid intervjun i Karlstads domkyrka och har därefter lyssnat på intervjun igen. Där säger Karin Johannesson tre gånger att hon inte har några problem med att viga samkönade par. Vad det handlade om var kyrkostyrelsens skrivelse. Karin satt i läronämnden 2009, som teolog och religionsfilosof, och såg vissa brister i kyrkostyrelsens argumentation.

Vid antagningen som prästkandidat 2009 kom frågan upp i samtalet med antagningsgruppen och Karin Johannesson klargjorde då att det inte handlade om vigsel av samkönade par utan om brister i den teologiska argumentationen. Hennes synpunkter publicerades då i Kyrkans tidning.

Jag finner det orimligt att påstå att Karin Johannesson är homofob.

Harry Nyberg

Domprost emeritus

Lars Gårdfeldt, präst i Svenska kyrkan i Göteborg, ifrågasätter om Karin Johannesson, biskopskandidat i Karlstads stift, är homofob: En person som aktivt har motarbetat homosexuellas lika rättigheter bör inte få en ny maktposition i Svenska kyrkan, säger Lars Gårdfeldt i Sveriges Radio Värmland. (Se även nwt.se 20/4 och NWT 21/4; redaktionens anmärkning.)

Jag satt själv med vid intervjun i Karlstads domkyrka och har därefter lyssnat på intervjun igen. Där säger Karin Johannesson tre gånger att hon inte har några problem med att viga samkönade par. Vad det handlade om var kyrkostyrelsens skrivelse. Karin satt i läronämnden 2009, som teolog och religionsfilosof, och såg vissa brister i kyrkostyrelsens argumentation.

Vid antagningen som prästkandidat 2009 kom frågan upp i samtalet med antagningsgruppen och Karin Johannesson klargjorde då att det inte handlade om vigsel av samkönade par utan om brister i den teologiska argumentationen. Hennes synpunkter publicerades då i Kyrkans tidning.

Jag finner det orimligt att påstå att Karin Johannesson är homofob.

Harry Nyberg

Domprost emeritus

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.