2016-04-23 06:00

2016-04-23 06:00

Stor oro för demenssjuka

MOLKOM/KARLSTAD: Ett helt obegripligt beslut

På en skylt till en avdelning för demenssjuka på Åsbacka äldreboende i Molkom står att läsa: LUGNET. Bakom den dörren bor sju demenssjuka kvinnor.

Åsbacka äldreboende drivs av Vardaga, före detta Carema. Här har verksamhetschefen bestämt att all personal som arbetar på Lugnet – de flesta har varit där i drygt 20 år – ska splittras och flyttas till andra avdelningar på äldreboendet. Denna information fick personalen och vi anhöriga så sent som i förra veckan. Den 2 maj ska förändringen vara genomförd.

Med tanke på att detta är en avdelning för demenssjuka, är det helt obegripligt för mig hur ett sådant här beslut har kunnat fattas.

Personalen på Lugnet har stor kunskap om och erfarenhet av hur man vårdar demenssjuka – de vårdar med händer, hjärna och hjärta; de är inkännande för de boendes dagsform och gör vad som står i deras makt för att skapa en trygg plats att bo på, och de har den fingertoppskänsla som är så oerhört viktig vid denna sorts vård.

Den personal som nu finns på Lugnet har byggt upp en trygg relation med de boende där – gamla människor, som har tappat bort sitt eget jag. Därför är personkännedomen så viktig, och den förloras när man byter personal. Ett byte av all den personal som har gett trygghet och igenkänning, är för den demenssjuka likvärdigt med en flytt.

Detta innebär bland annat att de går ner sig i sin sjukdom; och att deras oro, misstänksamhet, rädsla och nedstämdhet ökar.

Kontinuitet är A och O i vård av demenssjuka!

När jag frågade verksamhetschefen vilket motivet är att – mot deras egen vilja – flytta personalen från Lugnet, kunde hon inte redogöra för det, inte för oss anhöriga.

Hur definierar Vardaga värdegrunden för äldre och sjuka? Är detta personer som kanske enbart ska förvaras, med tillsyn?

Fotnot: läs mer om detta på nyhetsplats, sidan 4.

Upprörd anhörig

På en skylt till en avdelning för demenssjuka på Åsbacka äldreboende i Molkom står att läsa: LUGNET. Bakom den dörren bor sju demenssjuka kvinnor.

Åsbacka äldreboende drivs av Vardaga, före detta Carema. Här har verksamhetschefen bestämt att all personal som arbetar på Lugnet – de flesta har varit där i drygt 20 år – ska splittras och flyttas till andra avdelningar på äldreboendet. Denna information fick personalen och vi anhöriga så sent som i förra veckan. Den 2 maj ska förändringen vara genomförd.

Med tanke på att detta är en avdelning för demenssjuka, är det helt obegripligt för mig hur ett sådant här beslut har kunnat fattas.

Personalen på Lugnet har stor kunskap om och erfarenhet av hur man vårdar demenssjuka – de vårdar med händer, hjärna och hjärta; de är inkännande för de boendes dagsform och gör vad som står i deras makt för att skapa en trygg plats att bo på, och de har den fingertoppskänsla som är så oerhört viktig vid denna sorts vård.

Den personal som nu finns på Lugnet har byggt upp en trygg relation med de boende där – gamla människor, som har tappat bort sitt eget jag. Därför är personkännedomen så viktig, och den förloras när man byter personal. Ett byte av all den personal som har gett trygghet och igenkänning, är för den demenssjuka likvärdigt med en flytt.

Detta innebär bland annat att de går ner sig i sin sjukdom; och att deras oro, misstänksamhet, rädsla och nedstämdhet ökar.

Kontinuitet är A och O i vård av demenssjuka!

När jag frågade verksamhetschefen vilket motivet är att – mot deras egen vilja – flytta personalen från Lugnet, kunde hon inte redogöra för det, inte för oss anhöriga.

Hur definierar Vardaga värdegrunden för äldre och sjuka? Är detta personer som kanske enbart ska förvaras, med tillsyn?

Fotnot: läs mer om detta på nyhetsplats, sidan 4.

Upprörd anhörig

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.