2016-04-22 06:00

2016-04-22 06:00

Stoppa plågsamma djurförsök!

ETIK: Försöksdjurens dag

Den 24 april är det Försöksdjurens dag. I dag används tyvärr många onödiga och plågsamma djurförsök i Sverige, trots att det finns modernare metoder som ersätter djurförsök. Hundar, katter, kaniner, marsvin, råttor, möss med flera djur tvångsmatas och förgiftas, utsätts för hud- och ögonirritationstester och operativa ingrepp av olika slag. De ges bränn- och strålningsskador och genmanipuleras i vetenskapens namn. Många djurförsök är mycket plågsamma för djuren och oavsett vad dödas de flesta av djuren efter det att djurförsöket är slut.

Man kan fråga sig om möss ska behöva utsättas för tobaksrök för att vi än en gång ska få bevisat att rökning är farligt för gravida kvinnor; eller att möss ska behöva springa på löpband i timmar för att visa att träning är nyttigt. Det här är exempel på försök som de djurförsöksetiska nämnderna har godkänt och de pågår i Sverige i dag.

Att djurförsök i Sverige får vara hur plågsamma som helst kan inte vara rätt! Ett enskilt djur kan användas i flera försök och lidandet kan pågå i flera år. De blir instängda i små burar, akvarier, lådor eller bås där de dessutom blir uttråkade. I dessa små burar får de bo i hela sina liv. Vad ger oss rätten att utnyttja djur på detta sätt? Så länge vi inte protesterar ger vi vårt tysta medgivande.

Sedan handlar det om väldigt många djur. Det görs cirka 990 000 djurförsök varje år i bara Sverige och i hela världen använder man ungefär 100 miljoner försök varje år. Tänk att alla dessa djur lider och till sist dödas! Dessa djur vill också vara ute och leka, bli klappade och älskade.

Djurförsök behöver ersättas med djurfria metoder, både av djurskydds- och av säkerhetsskäl. Det finns biologiska skillnader mellan djur och människa som påverkar hur vi reagerar på olika ämnen. Detta gör att djurtesterna inte alltid återspeglar vad som händer i människan. Bara cirka tio procent av de läkemedel som har visat sig lovande i djurtester kommer ut på marknaden efter att ha testats på människor. Det betyder att i cirka 90 procent av fallen har djurtesterna gett missvisande resultat vad gäller effekterna på människa.

Djurtester är både dyra och tidskrävande. Djurfria metoder är, när de väl är utvecklade, både billigare och snabbare. Att satsa på moderna djurfria metoder är alltså till fördel för både människors hälsa och säkerhet, för djur- och miljöskydd och för ekonomin. Cellmodeller, datormodeller, tekniska lösningar och kemiska analysmetoder är några av de tekniker som kan användas för att ersätta plågsamma djurförsök. Alternativet till djurtester är alltså inte att testa på människor som många dessvärre tror.

Saeid Heravi

Arvika

Den 24 april är det Försöksdjurens dag. I dag används tyvärr många onödiga och plågsamma djurförsök i Sverige, trots att det finns modernare metoder som ersätter djurförsök. Hundar, katter, kaniner, marsvin, råttor, möss med flera djur tvångsmatas och förgiftas, utsätts för hud- och ögonirritationstester och operativa ingrepp av olika slag. De ges bränn- och strålningsskador och genmanipuleras i vetenskapens namn. Många djurförsök är mycket plågsamma för djuren och oavsett vad dödas de flesta av djuren efter det att djurförsöket är slut.

Man kan fråga sig om möss ska behöva utsättas för tobaksrök för att vi än en gång ska få bevisat att rökning är farligt för gravida kvinnor; eller att möss ska behöva springa på löpband i timmar för att visa att träning är nyttigt. Det här är exempel på försök som de djurförsöksetiska nämnderna har godkänt och de pågår i Sverige i dag.

Att djurförsök i Sverige får vara hur plågsamma som helst kan inte vara rätt! Ett enskilt djur kan användas i flera försök och lidandet kan pågå i flera år. De blir instängda i små burar, akvarier, lådor eller bås där de dessutom blir uttråkade. I dessa små burar får de bo i hela sina liv. Vad ger oss rätten att utnyttja djur på detta sätt? Så länge vi inte protesterar ger vi vårt tysta medgivande.

Sedan handlar det om väldigt många djur. Det görs cirka 990 000 djurförsök varje år i bara Sverige och i hela världen använder man ungefär 100 miljoner försök varje år. Tänk att alla dessa djur lider och till sist dödas! Dessa djur vill också vara ute och leka, bli klappade och älskade.

Djurförsök behöver ersättas med djurfria metoder, både av djurskydds- och av säkerhetsskäl. Det finns biologiska skillnader mellan djur och människa som påverkar hur vi reagerar på olika ämnen. Detta gör att djurtesterna inte alltid återspeglar vad som händer i människan. Bara cirka tio procent av de läkemedel som har visat sig lovande i djurtester kommer ut på marknaden efter att ha testats på människor. Det betyder att i cirka 90 procent av fallen har djurtesterna gett missvisande resultat vad gäller effekterna på människa.

Djurtester är både dyra och tidskrävande. Djurfria metoder är, när de väl är utvecklade, både billigare och snabbare. Att satsa på moderna djurfria metoder är alltså till fördel för både människors hälsa och säkerhet, för djur- och miljöskydd och för ekonomin. Cellmodeller, datormodeller, tekniska lösningar och kemiska analysmetoder är några av de tekniker som kan användas för att ersätta plågsamma djurförsök. Alternativet till djurtester är alltså inte att testa på människor som många dessvärre tror.

Saeid Heravi

Arvika

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.